Poprzedni temat «» Następny temat
Wybór monitora dla grafika
Autor Wiadomość
psdtube 
User

Skill : hobbysta
Wysłany: 2012-03-06, 12:10   Wybór monitora dla grafika

Podobny do poprzedniego artykułu zamieszczonego na łamach forum(wybór tabletu). tym razem skupiłem się jednak na innym ważnym narzędziu-monitorze. Oczywiście wykluczyłem z opisu monitory CRT z poprzedniej epoki ;) Skupiłem się na LCD oraz LED oraz opisałem niektóre parametry. Pozostaje otwarty na sugestie i konstruktywną krytykę.

Parametry, na które zwrócić uwagę przy wyborze monitora.

Rodzaj podświetlenia matrycy - Przebierając w ofertach warto zwrócić uwagę na ten aspekt konfiguracji sprzętu. Jakie są możliwości? W przypadku "tradycyjnych" monitorów LCD matryca podświetlana jest za pomocą świetlówek, które często nierównomiernie doświetlają ekran przy jego brzegach(widoczne zwłaszcza przy wyświetlanie ciemnego obrazu) ...tego typu rozwiązanie jest też bardziej prądożerne. Między innymi dlatego osobiście polecałbym wybór monitora z podświetleniem LED. W tym przypadku ekran jest podświetlany za pomocą diód elektrolumiscencyjnych (LED), które w przeciwieństwie do świetlówek równomiernie podświetlają ekran, technologia ta jest również dużo bardziej ekonomiczna. Monitory LED kosztują troszkę więcej od zwykłych LCD, jednak różnica w cenie zwróci nam się przy okazji płacenia rachunków za energię elektryczną. Kolejną zaletą monitorów z LED-owym podświetleniem matrycy jest krótki czas reakcji, który zapewnia nam brak smug i efektu rozmycia przy wyświetlaniu dynamicznego obrazu...o tym jednak wypowiem się nieco szerzej w dalszej części artykułu.

Rozdzielczość - Standardem staje się lansowana rozdzielczość FullHD, czyli 1920x980...Każdy, kto zaczyna przygodę z grafiką nieco na poważniej powinien wybrać monitor, który jest w stanie wyświetlić obraz w takiej właśnie rozdzielczości. Możliwość pracy w takiej rozdzielczości okazuje się przydatna,w dodatku monitory FullHD są coraz tańsze i już teraz możemy nabyć ciekawy monitor w przystępnej cenie.
Rozmiar ekranu - Sprawa indywidualna...niektórzy z powodzeniem pracują na 19'' monitorach, dla jednych aspekt ten ma większe znaczenie. Istotnie dużo lepiej dla każdego domorosłego grafika-hobbyste(za jakiego również się uważam) jest pracować na większym monitorze. Większy monitor to większy komfort pracy. Pracując jednak w wysokich rozdzielczościach powinniśmy zainteresować się modelami 22'' i 24'', osobiście 22'' monitor jest dla mnie zupełnie wystarczający.

Proporcje ekranu- Postanowiłem zwrócić uwagę na ten parametr czysto formalnie. Zarówno telewizory, jak i monitory o proporcjach 4:3 wychodzą już z użycia, a co za tym idzie również z produkcji...więc nawet jeśli ktoś chciałby takowy nabyć...natrafi na spore trudności ;) Obraz o proporcjach 16:9 staje się standardem, poza tym jak udowodniono-oglądanie obrazu w takich proporcjach mniej męczy wzrok ;)

Wielkość plamki- W tym przypadku im mniejsza wielkość plamki, tym lepiej. Monitory z wielkością plamki do 0,26mm wyświetlają zadowalający obraz: ostry i czysty. Jeśli rozmiar plamki jest większy niż 0,26 mm, wyświetlany obraz staje się ziarnisty oraz nieostry.

Kontrast- Wysoki współczynnik kontrastu jest bardzo ważną cechą dobrego monitora dla osób pracujących w programach graficznych.Zadowalający nas współczynnik kontrastu to 900:1. Taki lub wyższy współczynnik umożliwia wyświetlenie większej ilości odcieni szarości, a także lepsze odwzorowanie czerni oraz bieli .

Czas reakcji- Dla użytkowników "grzebiących" w "statycznej" grafice komputerowej nie ma wielkiego znaczenia. Ten parametr przekłada się na płynność ruchomego obrazu, im krótszy czas reakcji tym płynniejszy będzie obraz. Zupełnie wystarczający dla nas powinien być monitor o czasie reakcji 10ms.

Całość dostępna na moim blogu: wybór odpowiedniego monitora dla grafika .

Dziękuję za uwagę i pozdrawiam!

Odpowiedz do tematu