Wysłany: 2007-12-02, 20:34 Pomoc dla Poczatkujacych
Widzisz Tramposz jaki ty madry czlowiek jestes. Przegladajac twoja galeria wpadlem na ciekawy pomysl
(jesli tak to mozna nazwac)
Chwilke temu relaksujac sie w wannie w cieplutkiej wodzie cos mi przyszlo do glowy.
Patrzac na poczatkujacych userow w grafice mozna wyjsc im naprzeciw z pomoca.
A mianowicie co mam na mysli -osoba ktora wykonala (przypuszczalnie sygnaturke)
niech zapisze koncowy plik w postaci PSD i niech przesle go komus
kto ma juz jakies doswiadczenie w grafice.(nawet i do mnie)
Wyjasnienie - ja po otrzymaniu pliku poprawiam go i na podstawie poprawek i bledow jakie zostaly zawarte w pracy pisze tutoriala.
Po to by poczatkujacy wiedzial co robi zle i od razu uczy sie czegos nowego.(wiem ze czesciowo mozna to w POST napisac , ale nic nie zastapi Tutka)
Plusy- poczatkujacy bardzo szybko zlapie rytm gdyz tak naprawde to beda jego prace.Z maly wskazaniem palca.!
(A przeciez wszyscy uczylismy sie na Tutkach)
Minusy- Nie ma (no moze poswiecenie i czas )
A podobno najlepsze pomysly sa na sraczu –chyba ktos mnie w maliny wpuscil ^_^
Dobrym pomyslem jest tez ze jak wystawiamy prace u siebie w galerii mozna od razu zapodac link pod spodem
do pliku PSD zawierajacy ten material.
Osoby chetne do pomocy wezma dany material i przerobia go na potrzeby poczatkujacego.
A ci ktorzy nie beda chcieli brac sie za to , postapia standardowo czyli ocenia
uzytkownika wraz z wypowiedzia.(czyli nic nowego)
Akurat tutaj bym sie wahal. W dziale z .psd trzeba napisac minimum 50 postow, a gdyby .psd umieszczac w zwyklej galerii to czesc prac moglaby zostac zripowana przez byle czlowieka, ktory odwiedza forum.
O Fuji ;] Zaskakujesz mnie ;]
Oczywiscie jestem za, a jako, ze Qbass, rzadko sie pojawia, teoretycznie ja tu rzadze
Tylko teraz to wszystko uporzadkujmy ;]
Powolam sie na was ;] tj. Fuji i Tramposza ;]
1. Zalozmy, ze Fuji (grafik wtajemniczony) ogladajac galerie np. Tramposza (grafika poczatkujacego), chce uzyc w.w. metody. Wtedy pisze w temacie galerii, czy moglby prosic o plik .psd pracy. Jesli Tramposz wyrazi chec, wysyla plik przez PW, Fuji tworzy tutoriala i zamieszcza go w dziale "Tutoriale". I wszyscy sa szczesliwi xD
2. Nie mam sensu, aby link do pliku .psd pracy dawac bezposrednio na forum, gdyz nalezy w nim dokonac poprawek.
Zalozmy, ze Fuji (grafik wtajemniczony) ogladajac galerie np. Tramposza (grafika poczatkujacego), chce uzyc w.w. metody. Wtedy pisze w temacie galerii, czy moglby prosic o plik .psd pracy. Jesli Tramposz wyrazi chec, wysyla plik przez PW, Fuji tworzy tutoriala i zamieszcza go w dziale "Tutoriale". I wszyscy sa szczesliwi xD
No jest jeszcze taka opcja jaka zaszla teraz. Poprosilem Fujiego o wykonanie tutka do wybranych przeze mnie sigow w tym wypadku mozna by dodac tekst pod sygnatura w galerii, ze jezeli taki poczatkujacy typu ja prosi o znalezienie kilku minutek by zaawansowany user zrobil dla niego (a raczej ogolu) tutka z tej wlasnie pracy, gdyz na tym sigu najbardziej mu zalezy ^^
To tak ode mnie jako druga opcja poza ta pierwsza. Dopiero sie z drzemki otrzasnalem wiec przepraszam za niejasnosci w toku myslenia
Bardzo fajny pomysl Troche tojakby wspolna praca ale Oczywiscie bardzo dobry pomysl.
BO np takie Newbie[poczatkujacy] do jakigos pro w taki sposob moze sie duzo nauczyc
pierwszy raz spotykam sie z taka koncepcja na forum i jestem oczywiscie ZA. problem w tym, ze poczatkowy entuzjazm moze szybko wygasnac i tym pr0 grafikom nie bedzie sie juz chcialo ciagle robic tutki dla NOOBOW, ktorzy z racji swego tytulu - nawet nie sprawdza, czy taki problem nie jest rozwiazany na tutach. wniosek - PW beda z czasem pelne beznadziejnych prosb i linkow do .psd w ktorych sa popelniane te same analogiczne bledy
ale to oczywiscie najgorsza wizja tej sprawy heh, obym sie mylil
problem w tym, ze poczatkowy entuzjazm moze szybko wygasnac i tym pr0 grafikom nie bedzie sie juz chcialo ciagle robic tutki dla NOOBOW, ktorzy z racji swego tytulu - nawet nie sprawdza, czy taki problem nie jest rozwiazany na tutach. wniosek - PW beda z czasem pelne beznadziejnych prosb i linkow do .psd w ktorych sa popelniane te same analogiczne bledy
Zgubilem watek Jezeli entuzjazm n00bow wygasnie to dobrze! Odrozniajmy newbie od n00ba. Aczkolwiek jezeli poczatkujacy straci zapal to...? To po prostu skonczy z grafika (tak to rozumiem). A co do pytan i prosb o .psd - przeciez to PRO beda potrzebowali .psd do robienia tutkow wiec nie widze problemu w tym wypadku. Nie wyobrazam sobie np. takiego Fujiego napraszajacego sie o jakies .psd
Czy mam racje czy jednak ten tok myslenia nieco zagubilem?
Watek jest naprawde dobry tylko trzeba to teraz jakos ogarnac.
Jasna jest rzecz ze zaden Pro Grafik nie bedzie pisal tutkow dla nooba ktory na forum napisal zaledwie postow 10.Dla tego tez trzeba podejsc do tego jakos ludzko.
Pomysle jeszcze o tym.
Ciesze sie ze o tym rozmawiamy.W grupie szybciej cos wymyslimy.
Tak sobie mysle, co zaraz po wylaczeniu budzika nie wychodzi mi najlepiej jezeli martwimy sie jednak o spam to jakby zrobic podobny temat do .psd (dostepny od dlugosci przebywania na forum, albo liczby napisanych postow) gdzie np. amator pisalby, ze przydalaby mu sie pomoc z jakims sigiem lub PRO informowalby, iz znalazl troche czasu i moglby takiego siga wykonac to byloby chyba prosciej? Co prawda zabija to idee pisania postow w galerii ale mogloby to dzialac w ten sposob:
1 Poczatkujacy
a) Zjechali mu siga, wymienili bledy ale dalej nie jest dobrze. Nie wie co lub jak poprawic bo wg. niego sygnatura jest dobra.
b) Idzie do takowego dzialu i zaklada temat z prosba o pomoc (tutaj wszystko to co pisal Fuji na poczatku, tutek itp). W temacie wstawia .jpg zdjecia, zeby zaawansowany grafik ewentualnie wiedzial na co sie pisze.
c) Jezeli jakis PRO znajdzie czas i spodoba mu sie pomysl na sig zamieszczony w temacie, jezeli chcialby pomoc w polepszeniu formy wykonania to daje znac piszac post.
d) Zalozyciel tematu (poczatkujacy) przesyla mu plik .psd na PW
e) No i dalej chyba jasne.
2 PRO
a) Jezeli np. w owym dziale nie ma zadnych prosb od newbie a taki doswiadczony grafik ma wolna chwile i chcialby przeznaczyc ja na pomoc to zaklada temat gdzie informuje o tym, i jezeli zalezy mu na zrobieniu tutka do jakiegos specjalnego siga , ktory mu przypadl do gustu (no, moga byc rozne powody, wiadomo). Jezeli jednak takiego nie ma to oglasza, ze wykona jakikolwiek tutorial.
b) Newbie pisze post ze zgoda lub odmowa na uzycie jego .psd w wypadku gdy prosba pada o okreslone .psd od grafika PRO, zas w wypadku gdy o jakiekolwiek - tut wykonywany bylby z .psd pierwszego newbie ktory napisal post w danym temacie.
c) Jezeli zaawansowany grafik napisal, ze moze zrobic tutka z czegokolwiek i dostanie odpowiedz, to przed przeslaniem .psd powinien wyrazic chec przyjecia zlecenia. Wiadomo, ze jezeli ktos dostanie prawdziwe "bagno" to i nawet zaawansowanie nie pomorze sie z niego wygrzebac.
d) Gdy zaawansowany grafik zgodzil sie na przyjecie .psd, poczatkujacy przesyla mu link do pliku w PW.
e) No i dalej znowu wszystko jasne.
Teraz tak, w nazwie tematu zawsze dodawaloby sie [PRO] albo [amator], zeby odroznic tematyke zalozonego topicu.
Takie dodatkowe wyjasnienia:
-Zgloszenia PRO w postach do wykonania jakiegos tuta sa po to, by uniknac sytuacji kiedy dwie osoby robia ta sama prace (np. w wypadku gdy newbie przez roztargnienie nie uprzedzi jednego z nich, ze znalazl sie juz jakis dobrodziej i zamiast tego wysle plik .spd)
-Zgloszenia newbie (w wypadku gdy nie pada prosba o .psd do konkretnego siga tylko o jakikolwiek) sa po to by uniknac zawalenia skrzynki PRO niepotrzebnymi wiadomosciami z linkami do plikow .psd
-Przyjecie zlecenia na tut z danego siga w opcji drugiej jest po to, zeby (jak pisalem wyzej) ulatwic zycie PRO. Zacytuje moje poprzednie slowa: "Wiadomo, ze jezeli ktos dostanie prawdziwe "bagno" to i nawet zaawansowanie nie pomorze sie z niego wygrzebac"
Uff... to chyba tyle. Jezeli ktos ma jakies pytania odnosnie mojej idei funkcjonowania pomyslu Fujiego to niech pyta. Odpowiem po szkole (teraz troche chaotycznie moze byc napisane bo jak juz pisalem dopiero co wstalem).
Btw. Zamiast przygotowywac sie do referatu opierniczam sie na jakims forum
No, pokwapilam sie na przeczytanie cale posta xD i Przyznam, ze podoba mi sie ta ;] Tylko mysle, czy jest potrzeba zalozenia nowego dzialu, czy wepchnac to do tutoriali ;> Ale chyba zostawimy tak jak jest ;]
nie no Tramposz
ty to chyba lubisz pisac i to duzo xD
a co do no to raczej nie trzeba robic nowego Dzialu, jak dla mnie moze to trafic do dzialu tutoriali. No ale wkoncu to zalezy od J.Admina i zawsze nie wiadomo co do konca zrobi bo przeciez kobieta zmienna jest Tylko ze to by trzeba bylo zrobic dla jakis sensownych userow bo po co ma kltos robic tutka dla takich co spezjalnie slyszac o takiej mozliwosci zarejestrowali sie na forum, zrby tylko ktos im tuta zrobil a potem zawina ''''dupsko'''' z forum i tytle co ich widzielismy...
Pomysl fajny ale tez trzeba by bylo wymyslec do niego jakies zasady
Dla mnie moze zostac tak jak jest. Niech sie rejestruja chocby po to, zeby czytac tutki. Moze to ich zmotywuje do pracy, i pochwala sie swoja tworczoscia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum