Wysłany: 2007-01-29, 23:43 Pytanie o tworzenie tutoriali
Witam. Zapewne wielu z Was pomysli, ze sie czepiam, no ale coz. Forum jest do dyskusji.
Chcialbym sie zapytac, dlaczego tworzycie tutoriale w wersji graficznej i tak niechlujnie napisanym opisem?
Czy nie lepiej byloby rozpisac tekst na forum w poscie i wstawic screeny?
Na pewno byloby to czytelniejsze i da sie w to zmiescic wiecej tekstu. Czytelnik potrzebuje tez troszke wiedzy teoretycznej, a nie tylko lopatologicznie przedstawione na przykladzie - tak ma byc i koniec. Przegladalem troche innych stron z tutorialami i mam porownanie - Wasz graficzny tutorial a zwykly tutorial na stronie. Musze powiedziec, ze tekstowe czyta sie duzo przyjemniej.
Wezmy na przyklad tutorial @MekoTa o wycinaniu. Tutorial sam w sobie jest ciekawy, ale zwrocmy uwage na przerost formy nad trescia! Taka tecza w tle, ze oczoplasu mozna dostac, nie mowmy juz nawet o nieczytelnosci czcionki!
Poniekad sie z toba zgodze, niektore naprawde odstraszaja nieczytelnoscia, ale...
Tworzenie tutoriali tez jest sztuka i dlatego nizej tutkow sa oceny. Jak praca zostala wykonana, co jest dobrze a co zle.
Kazdy uczy sie na bledach.
Moze i dobrze mowisz, jednak razi mnie to, ze naprawde wartosciowy tutorial odpycha mnie swoim wygladem. A nie ma nic gorszego niz ciekawy tekst w paskudnej formie!
Przegladajac tutki stwierdzam, ze jeszcze troche i moge oslepnac Literki sa tak nieczytelne, ze czasem trzeba sie domyslac o co chodzi. Wydaje mi sie, ze jezeli to ma byc instrukcja to musi byc ona jak najwyrazniej napisana. Proponuje ustalenie odpowiedniej czcionki i wielkosci odgornie, zeby nie bylo na przyszlosc watpliwosci. Jeszcze jedna rzecz mi sie rzucila w oczy niektorzy uzytkownicy maja angielska niektorzy polska wersje PS dlatego powinno sie nazwy narzedzi pisac w obydwu jezykach, bo niezawsze to co mozna przetlumaczyc z angielskiego jest tym samym przyciskiem w polskiej wersji.
ja osobiscie staram sie by moje byly czytelne. Co prawda to sa tylko 3 tuty i to dosyc stare ale sadze, ze czytelne:)
Ale fakt o nieczytelnych potwierdzam Jest ich sporo.
Wlasnie, a jaki sens jest robienie nieczytelnego tuta, dlatego mam prosbe o ustalenie odgornych regul dodawania tutoriali przynajmniej jesli chodzi o czcionke
Temat odswiezony, bo problem nie jest rozwiazany, jezeli ktos chce zrobic outcome musi sie czasami bardzo wpatrywac w literki, bo sa niewyrazne, jasne, ze jak ktos chce to moze, ale jakim kosztem, szkoda oczu prawda?
Dlatego zawsze bylem zdania, ze tutorial nie ma ladnie wygladac tylko uczyc jakichs tam efektow. Wszelkie udziwniane czcionki, brushe, clipping maski na tutach... na ch*j to?
Mnie osobiscie wystarczy sam opis w punktach co trzeba robic nie potrzebuje zadnych obrazkow Im wiecej szukasz patrzysz sprawdzasz tym wiecej sie nauczysz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum