Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie o tworzenie tutoriali
Autor Wiadomość
Scull 
User

Wysłany: 2007-01-29, 23:43   Pytanie o tworzenie tutoriali

Witam. Zapewne wielu z Was pomysli, ze sie czepiam, no ale coz. Forum jest do dyskusji.

Chcialbym sie zapytac, dlaczego tworzycie tutoriale w wersji graficznej i tak niechlujnie napisanym opisem?

Czy nie lepiej byloby rozpisac tekst na forum w poscie i wstawic screeny?

Na pewno byloby to czytelniejsze i da sie w to zmiescic wiecej tekstu. Czytelnik potrzebuje tez troszke wiedzy teoretycznej, a nie tylko lopatologicznie przedstawione na przykladzie - tak ma byc i koniec. Przegladalem troche innych stron z tutorialami i mam porownanie - Wasz graficzny tutorial a zwykly tutorial na stronie. Musze powiedziec, ze tekstowe czyta sie duzo przyjemniej.

Wezmy na przyklad tutorial @MekoTa o wycinaniu. Tutorial sam w sobie jest ciekawy, ale zwrocmy uwage na przerost formy nad trescia! Taka tecza w tle, ze oczoplasu mozna dostac, nie mowmy juz nawet o nieczytelnosci czcionki!

mWm 
User

Wysłany: 2007-01-29, 23:53   

Poniekad sie z toba zgodze, niektore naprawde odstraszaja nieczytelnoscia, ale...
Tworzenie tutoriali tez jest sztuka i dlatego nizej tutkow sa oceny. Jak praca zostala wykonana, co jest dobrze a co zle.
Kazdy uczy sie na bledach.

Scull 
User

Wysłany: 2007-01-30, 00:01   

Moze i dobrze mowisz, jednak razi mnie to, ze naprawde wartosciowy tutorial odpycha mnie swoim wygladem. A nie ma nic gorszego niz ciekawy tekst w paskudnej formie!

Anex
User

Wysłany: 2008-01-21, 15:40   

Przegladajac tutki stwierdzam, ze jeszcze troche i moge oslepnac :D Literki sa tak nieczytelne, ze czasem trzeba sie domyslac o co chodzi. Wydaje mi sie, ze jezeli to ma byc instrukcja to musi byc ona jak najwyrazniej napisana. Proponuje ustalenie odpowiedniej czcionki i wielkosci odgornie, zeby nie bylo na przyszlosc watpliwosci. Jeszcze jedna rzecz mi sie rzucila w oczy niektorzy uzytkownicy maja angielska niektorzy polska wersje PS dlatego powinno sie nazwy narzedzi pisac w obydwu jezykach, bo niezawsze to co mozna przetlumaczyc z angielskiego jest tym samym przyciskiem w polskiej wersji.

jacoSZEF 
User

Wysłany: 2008-01-21, 17:37   

ja osobiscie staram sie by moje byly czytelne. Co prawda to sa tylko 3 tuty i to dosyc stare ale sadze, ze czytelne:)
Ale fakt o nieczytelnych potwierdzam :) Jest ich sporo.

Anex
User

Wysłany: 2008-01-21, 19:46   

Wlasnie, a jaki sens jest robienie nieczytelnego tuta, dlatego mam prosbe o ustalenie odgornych regul dodawania tutoriali przynajmniej jesli chodzi o czcionke

Zbo!nek 
User

Wysłany: 2008-01-21, 21:08   

Tutki sa pewna grafika ktora moze wniesc cos w nasze zycie =) A zrobienie nie oczoyebnego tuta jest sztuka :P

im4g3 
Moderator
PROspamer

Wysłany: 2008-01-23, 15:02   

hmm ... ja uwazam ze zrobienie tuta w takim 'pasku' jest bardziej PRo :P to czy wyjdzie to ina sprawa ...

jedna uwazam ze dla chcacego nic trudnego i spokojnie sie doczyta co jest napisane w owym tucie

sylwu$ 
J.Administrator

Wysłany: 2008-01-23, 18:28   

Img - temat sprzed roku xD

jacoSZEF 
User

Wysłany: 2008-01-24, 11:00   

sylwu$ napisał/a:
temat sprzed roku xD

ale jakze aktualny :P

Anex
User

Wysłany: 2008-01-24, 14:12   

Temat odswiezony, bo problem nie jest rozwiazany, jezeli ktos chce zrobic outcome musi sie czasami bardzo wpatrywac w literki, bo sa niewyrazne, jasne, ze jak ktos chce to moze, ale jakim kosztem, szkoda oczu prawda?

Alexi 
Moderator
Oi! Apolitycznie...

Wysłany: 2008-01-24, 16:07   

Dlatego zawsze bylem zdania, ze tutorial nie ma ladnie wygladac tylko uczyc jakichs tam efektow. Wszelkie udziwniane czcionki, brushe, clipping maski na tutach... na ch*j to?

Czerw!ec 
User

Wysłany: 2008-02-21, 23:09   

Mnie osobiscie wystarczy sam opis w punktach co trzeba robic nie potrzebuje zadnych obrazkow :D Im wiecej szukasz patrzysz sprawdzasz tym wiecej sie nauczysz :D

Odpowiedz do tematu