Poprzedni temat «» Następny temat
Adobe CS4
Autor Wiadomość
kazuya12 
Moderator
Rise Against.

Wysłany: 2008-09-27, 16:22   Adobe CS4

Firma Adobe wprowadzila na rynek kolejna odslone swoich aplikacji przeznaczonych do tworzenia grafiki na potrzeby wszelkiego rodzaju publikacji. Przedstawiamy niektore nowe funkcje oprogramowania z rodziny Creative Suite 4.

Jedna z nowosci oferowanych przez programy z linii CS4 sa rozbudowane funkcje 3D. Pozwalaja one uzytkownikom na wykorzystanie znanych juz narzedzi do komponowania i animowanie trojwymiarowych modeli. Firma Adobe poprawila rowniez prace nad projektem. Uproszczono wykonywanie czesto powtarzanych czynnosci oraz umozliwiono przelaczanie sie miedzy mediami bez koniecznosci opuszczania biezacego projektu.

Adobe ConnectNow to kolejna nowa funkcja, ktora docenia z pewnoscia specjalisci. Dzieki niej poprzez strone internetowa Acrobat.com mozliwy jest dostep do danego projektu i wspolpracowanie w czasie rzeczywistym np.: z dwoma klientami. Adobe ConnectNow mozna uruchomic z poziomu programow InDesign CS4, Illustrator CS4, Photoshop CS4 Extended, Flash CS4 Professional, Dreamweaver CS4, Fireworks CS4 oraz Acrobat 9 Pro.

Ciekawe zmiany wprowadzono rowniez do znanych wszystkim aplikacji takich, jak np.: Flash. W wersji CS4 program ten umozliwia m.in. tworzenie animacji za pomoca automatycznych przejsc zamiast klatek kluczowych. Dzieki temu kontrola nad atrybutami animacji ma byc jeszcze lepsza. Inne interesujace narzedzie to Bones, pomagajace w tworzeniu pomiedzy polaczonymi obiektami bardziej realistycznych animacji. W calym pakiecie ulepszono takze poziom integracji technologii Flash pomiedzy roznymi aplikacjami.

W Photoshopie pojawilo sie natomiast bardzo ciekawe narzedzie Content-Aware Scaling tool, umozliwiajace zmiane rozmiaru zdjecia przy jednoczesnym dostosowaniu jego kompozycji oraz zachowaniu jego najwazniejszych fragmentow. Ulatwiono rowniez dostosowywanie wielkosci pedzla oraz dostep do funkcji pozwalajacych na regulacje parametrow obrazu. Dodatkowo program ten, aby przyspieszyc prace wykorzystuje GPU. Procesor graficzny jest znajduje zastosowanie miedzy innymi do pelnego przyblizania i oddalania, obracania oraz obslugi obiektow 3D.

Piszac o Photoshopie nie sposob pominac aplikacji Adobe Bridge, umozliwiajacej organizacje i wyszukiwanie plikow. Program ten w wersji CS4 oferuje wieksza wydajnosc i wygode podczas przegladania zasobow i przenoszenia ich do Photoshopa. Producent osiagnal to m.in. przez przebudowanie interfejsu: wprowadzano nawigacje za pomoca paska adresu oraz przyciski wyboru przestrzeni roboczej. Dodatkowo program oferuje widok tzw. karuzeli (Carousel View), ktory ulatwia np.: wybor najlepszych ujec sposrod duzej ilosci fotografii.

Linia oprogramowania CS4 zawiera 13 produktow punktowych oraz szesc pakietow: Design Premium, Design Standard, Web Premium, Web Standard, Production Premium oraz Master Collection. W sklad tego ostatniego wchodza wszystkie aplikacje, natomiast dokladne informacje odnosnie zawartosci pozostalych pakietow mozna znalezc na stronie WWW firmy Adobe.

zrodlo: www.onet.pl

Angelo
User
Fallen Star

Wysłany: 2008-09-27, 17:07   

jakies screeny mozna zovbaczyc??

Kazu 
Moderator

Wysłany: 2008-09-28, 09:09   

Flagowy produkt firmy Adobe, Photoshop, zostanie wydany w wersji 64-bitowej wraz z wydaniem kolejnej wersji zestawu aplikacji do tworzenia grafiki, Creative Suite 4. Wersja 64-bitowa Photoshopa CS4 bedzie dostepna jedynie dla Windows, uzytkownicy Mac OS X beda musieli zadowolic sie wersja 32-bitowa. Na 64-bitowego Photoshopa dla Mac OS X trzeba bedzie poczekac do wydania wersji CS5.

John Nack, glowny menedzer Adobe, poinformowal w wywiadzie, ze rozwazano wstrzymanie 64-bitowej wersji produktu dla Windows i wydanie obu jednoczesnie, ale zarzad wycofal sie z tego pomyslu aby byc fair wzgledem klientow uzywajacych Windows. Dodatkowym zyskiem z takiego rozwiazania jest doswiadczenie w pisaniu 64-bitowych aplikacji, ktore firma bedzie mogla wykorzystac przy pracy na Mac OS X.

Na konferencji WWDC w czerwcu 2007 roku Apple oficjalnie wycofalo sie z dalszego rozwijania interfejsu Carbon, na ktorym bazowaly aplikacje Adobe. W rezultacie Carbon nie jest kompatybilny z aplikacjami 64-bitowymi. Przed programistami Adobe zostalo zatem postawione nietrywialne zadanie przepisania produktow tak, by uzywaly innego, niz Carbon, natywnego API Mac OS X — Cocoa. Pierwsza w pelni 64-bitowa aplikacje korzystajaca z Cocoa Adobe ma juz za soba, jest to Lightroom 2.0 Beta, wydany wczoraj.

No Ja znalazlem tez troche info :/

Moonlight 
User

Wysłany: 2008-09-28, 10:33   

Wyglada jak fake, trzeba miec Viste? Bo jak tak to zrobie wszystko zeby miec CS4, nawet zamule kompa Vista. :D

chours 
User
upsideDOWN

Wysłany: 2008-09-28, 14:11   

N-ARTIST napisał/a:
Wyglada jak fake, trzeba miec Viste? Bo jak tak to zrobie wszystko zeby miec CS4, nawet zamule kompa Vista.

a po co?? :/

Kubus 
User

Wysłany: 2008-09-28, 21:11   

N-ARTIST napisał/a:
Wyglada jak fake, trzeba miec Viste? Bo jak tak to zrobie wszystko zeby miec CS4, nawet zamule kompa Vista. :D

Vista nie muli kompa. Wiem bo sam jestem uzytkownikiem jej. I jak juz to zalezy od wymagan a nie systemu.

Miecio 
User

Wysłany: 2008-09-28, 23:42   

taa vista nie zamula jak masz 2gb ramu

byCinek 
User
www.byCinek.yoyo.pl

Szmal: 3000g4u
Wysłany: 2008-09-29, 00:01   

Miecio napisał/a:
taa vista nie zamula jak masz 2gb ramu

popieram w 100% testowalem viste na kompie 512 ram procek 1,8 i bylo tak: ide wieczorem spac wlaczam kompa (z vista) rano wstaje do szkoly jeszcze nie wiedze pulpitu wracam ze szkoly git majonez wszystko gra! w ciskam Start i zabawa zaczyna sie od poczatku xD

mniej wiecej cos takiego bylo lol

Czolg 
User

Wysłany: 2008-09-29, 07:40   

w szkole mamy viste ;p I stwierdzam, ze mojego kompa tym nie zasyfie xD
ale to temat o ps cs4 xD A ja pozostane przy cs3 bo sc4 i tak mi nie ruszy xDDDD

Miecio 
User

Wysłany: 2008-09-29, 11:14   

a ja zostaje przy cs2 :)

Fuji 
Administrator

Wysłany: 2008-09-29, 11:22   

Podoba mi sie to ze ma integracje z Flashem. Jednak nie stac mnie na niego dla tego tez pracuje na 7.0 CE oryginal. Kupie Photoshop CS jak troszke stanieje. Ale dobrze ze wypuszczaja nowe czesci dzieki temu cena spadnie szybciej niz bym tego chcial.

Kazu 
Moderator

Wysłany: 2008-09-29, 20:16   

A po ile stoi teraz CS3 ?

Marzenia o gitarze elektrycznej wlasnie runely :P

EvuSka 
User

Wysłany: 2008-10-15, 14:56   

Ja widzialam CS3 na allegro za kolo 2 tysiace.

erni007 
User
tagmaker

Wysłany: 2008-10-21, 18:39   

w sumie, nowsze ps nie maja sensu.
jesli by mi dzialal to bym nadal jechal na cs2
lecz z niewiadomych przyczyn nie dziala i jade na cs3 :D
a cs4 nawet nie chce, w sumie w cs4 pewnie nic nie bedzie nowego.
bo co do przejscia z cs2 na cs3 to nie ma nic nowego tylko mi szybciej smiga.

Trekmi
User
Seksowny sklepikarz

Wysłany: 2008-10-21, 21:02   

Ja tez przy moim cs2 9.0e zostaje :D

Odpowiedz do tematu