Poprzedni temat «» Następny temat
sylwu$ xD
Autor Wiadomość
Matty 
User
Inny

Wysłany: 2008-01-18, 19:59   

Dziwne to malo powiedziane... Cos pomiedzy straszne a okropne :) Z wyborami czekoladopodobnymi ze to paskudzstwa zgadzam sie. Ale to ze ludzie praktycznie nie ksztalcili sie w tamtych czasach... napewno najmniejsza czesc ludnosci.

Cytat:
2Fat2Fly : Chociaz abstract potrafi bardziej wyrazic twoje przeslanie niz oswietlony stock z postacia z anime ;d.

sylwu$ 
J.Administrator

Pomogła: 15 razy
Wysłany: 2008-01-18, 21:01   

Tez nie mieli za bardzo mozliwosci ksztalcenia sie, a druga sprawa to strach. Ludzie sie bali. Mowiac ludzie mam na mysli, mlodziez, bo w wiekszosci przeciez ta sie ksztalcila, a badz co badz mlody czlowiek boi sie swiata i o swoja przyszlosc. A patrzac na to, co wtedy sie dzialo w Polsce latwo nie bylo. Poza tym, wtedy malo komu wyzsze wyksztalcenie bylo potrzebne - z tego co wiem.

Matty 
User
Inny

Wysłany: 2008-01-18, 21:07   

Nom niestety... Przykre czasy dla ludzi.

Tak naprawde wtedy ludzie mieli chyba 3 wyjscia:

Siedziec cicho, robic cos na rzecz Polski lub na rzecz "wrogow"

Cytat:
2Fat2Fly : Chociaz abstract potrafi bardziej wyrazic twoje przeslanie niz oswietlony stock z postacia z anime ;d.

sylwu$ 
J.Administrator

Wysłany: 2008-01-18, 21:10   

Matty napisał/a:
robic cos na rzecz Polski

Masz na mysli role w wojsku lub polityce? Te tez nie byly najlepsze, szczegolnie w polityce, wiele decyzji nie bylo przemyslanych, nie podam Ci przykladow, ale za pewne tak bylo.

Matty napisał/a:
Siedziec cicho

I to doslownie.

Matty 
User
Inny

Wysłany: 2008-01-18, 21:13   

sylwu$ napisał/a:
Matty napisał/a:
robic cos na rzecz Polski

Masz na mysli role w wojsku lub polityce? Te tez nie byly najlepsze, szczegolnie w polityce, wiele decyzji nie bylo przemyslanych, nie podam Ci przykladow, ale za pewne tak bylo.

Napewno tak bylo, ale wyobraz sobie, ze jestes mloda (nie wazne ze jestes :P ), nie mozesz sie ksztalcic, nie masz komputera :) , nie mozesz wyjsc na dwor "sie pobawic" wiec co ci pozostaje? Zaciagnac sie do wojska, jakis potajemnych ugrupowani itp. i "po cichu" przeszkadzac przeciwnikowi :)

Cytat:

sylwu$ 
J.Administrator

Wysłany: 2008-01-18, 21:24   

Problemu z komputerem by nie bylo xD Jakbym nie znala komputera, to za pewne bym go nie potrzebowala ;] A bunt mlodych - mam na mysli bunt przeciwko wrogowi, czy tez przeciw systemowi - byl jest i bedzie xD A wtedy byl tylko dosc mocno nasilony, gdyz nikt nie lubi byc "skrepowany", a mlodziez, ludzie bedacy w okresie dojrzewania, ktorzy dopiero sie wszystkiego ucza, sa wrecz nieobliczalni, a zarazem ciekawi, tym bardziej tego nie lubia.

Matty 
User
Inny

Wysłany: 2008-01-18, 21:30   

sylwu$ napisał/a:
Problemu z komputerem by nie bylo xD Jakbym nie znala komputera, to za pewne bym go nie potrzebowala ;]

No tak ale podalem to jako przyklad "dzisiejszej mlodziezy". Jest oczywiscie tak jak mowisz [jak zwykle :) ] mlodziez byla rozpierana energia i ciekawoscia swiata (?). Jak oni sie czuli wiedzac, ze z dnia na dzien moga stracic zycie, rodzicow, przyjaciol etc... Moze byli do tego przyzwycajeni. Tego sie raczej nigdy nie dowiemy.

Cytat:

sylwu$ 
J.Administrator

Wysłany: 2008-01-18, 22:05   

Matty napisał/a:
Moze byli do tego przyzwycajeni. Tego sie raczej nigdy nie dowiemy.

E czemu xD Tamtejsza mlodziez jeszcze zyje xD
Ale o przyzwyczajeniu nie ma mowy, nikt nie jest przygotowany na odejscie bliskiej osoby, zawsze jest smutek, zal i przeswiadczenie, ze mozna bylo temu zapobiec.

Matty 
User
Inny

Wysłany: 2008-01-18, 22:10   

sylwu$ napisał/a:
Ale o przyzwyczajeniu nie ma mowy

Nie chodzilo o to ze nie ma smutku,zalu i przeswiadczen, tylko to ze oni byli jakby... mileli swiadomosc ze takie cos moze ich spotkac w kazdej chwili.

Bardzo milo sie rozmawia z Toba ^^

Ja jestem ciekawy jak ludzie zyli. Jak wygladaly domu, lozka, potrawy. Czym sie zajmowaly dzieci - oprocz pracy...

Cytat:

Badbanan14 
User
Wychowany na bledach

Wysłany: 2008-01-18, 22:18   

Widze, ze powazny temat sie tu zbudowal. To dobrze. Ja lubie rozmawiac z Babcia o czasach wojenno-powojenno-komunowych. Naprawe dzialy sie w tedy straszne rzeczy. zydzi w piwnicy, patrole wojskowe chodzace po domach, zolnierze rozkradajacy co sie da. Babcia ma do teraz tak, ze jak swiatlo swieci sie w pokoju to okna MUSZ

Sygnatura by aLabsko, dzieki.

sylwu$ 
J.Administrator

Wysłany: 2008-01-18, 22:20   

Matty napisał/a:
Nie chodzilo o to ze nie ma smutku,zalu i przeswiadczen, tylko to ze oni byli jakby... mileli swiadomosc ze takie cos moze ich spotkac w kazdej chwili.

No wiesz, to samo mozemy powiedziec teraz. Ataki terrorystyczne, choroby cywilizacyjne itd. Aczkolwiek, dawniej smierc byla praktycznie "na kazdym rogu ulicy".

Matty napisał/a:
Bardzo milo sie rozmawia z Toba ^^

Wiem D: xD

Matty napisał/a:
Ja jestem ciekawy jak ludzie zyli. Jak wygladaly domu, lozka, potrawy. Czym sie zajmowaly dzieci - oprocz pracy...

Wiesz, wiele jest filmow opisujacych tamte czasy. Z reszta sam fakt, iz w sklepach "nic" nie bylo, daje duzo to myslenia. Widzialam na jednym filmie, nie pamietam tytulu, ale bodajze Lista Schindlera, film czarno-bialy grala tam moze 6 letnia Ania Mucha ;]
No wracajac, w tym filmie, zydzi bodajze, ktory mieli za przeproszeniem, "bardziej przesrane" niz Polacy, dzieli chleb tak, ze kazdej osobie w rodzinie na dzien przypadala, jedna kromka... Sam Pianista, chyba najlepiej opisuje sytuacje zydow, ale to chyba o wojne juz zahacza.

Badbanan14 
User
Wychowany na bledach

Wysłany: 2008-01-18, 22:45   

Tak w "Pianiscie" to bylo swietnie pokazane, Szpilman mial naprawde ciezkie zycie, ogromne wrazenie zrobilo na mnie pokazanie Warszawy po wkroczeniu Niemcow.
Pamietacie moze taki film Francuski, o zydach, ojcu i synu zamknietych w obozie pracy? W tym filmie ojciec wmawia synowi ze w tym obozie toczy sie gra i zeby wygrac to nie moga go znalezc- bardzo dobra produkcja.

Sygnatura by aLabsko, dzieki.

Matty 
User
Inny

Wysłany: 2008-01-19, 09:51   

sylwu$ napisał/a:
No wiesz, to samo mozemy powiedziec teraz. Ataki terrorystyczne, choroby cywilizacyjne itd. Aczkolwiek, dawniej smierc byla praktycznie "na kazdym rogu ulicy".

No tak ale to jest troche inne od "okupaci" "przesladowan" chociaz jak widac przesladowcy nadal sa (chocby ImG w swoich pogladach o Homoseksualistac <<Nalezy ich wyrznac>> czy jakos tak)

Badbanan14 napisał/a:
Tak w "Pianiscie" to bylo swietnie pokazane, Szpilman mial naprawde ciezkie zycie, ogromne wrazenie zrobilo na mnie pokazanie Warszawy po wkroczeniu Niemcow.
Pamietacie moze taki film Francuski, o zydach, ojcu i synu zamknietych w obozie pracy? W tym filmie ojciec wmawia synowi ze w tym obozie toczy sie gra i zeby wygrac to nie moga go znalezc- bardzo dobra produkcja.

Tak pamietam ten film. Ojciec obiecal dziecku ze jak ostatniego go znajda wygra Czolg :) I wygral...

Co do Pianisty to byl dosyc wzruszajacy. Jak on chodzi z tymi ogorkami itp...

sylwu$ napisał/a:
No wracajac, w tym filmie, zydzi bodajze, ktory mieli za przeproszeniem, "bardziej przesrane" niz Polacy, dzieli chleb tak, ze kazdej osobie w rodzinie na dzien przypadala, jedna kromka...

No... Zydzi mieli gorzej. Czasami nie bylo nawet co jesc... Tak naprawde wtedy bylo tylko czarnobiale zycie.

Kod:
Nie wiem jak bedzie wygladala III wojna swiatowa... Jednak wiem jak bedzie wygladala IV - na kije i kamienie

Mam nadzieje ze nigdy nie bedzie juz wojen swiatowych. Chociaz zapewne to nie mozliwe szczegolnie ze USA uwaza sie za najwazniejszy narod...

Cytat:

sylwu$ 
J.Administrator

Wysłany: 2008-01-19, 10:16   

Matty napisał/a:
Nie wiem jak bedzie wygladala III wojna swiatowa... Jednak wiem jak bedzie wygladala IV - na kije i kamienie

Watpie. Teraz jak beda wojny, to raczej na bomby atomowe itp. Tylko to juz by byla glupota;/

Matty 
User
Inny

Wysłany: 2008-01-19, 10:17   

sylwu$ napisał/a:
Watpie. Teraz jak beda wojny, to raczej na bomby atomowe itp. Tylko to juz by byla glupota;/

Wlasnie. To Albert Einshtain (czy jak mu tam) powiedzial. W III wojnie ludzie sie wybija bombami atomowymi i cala cywilizacja... Kaput. I bedzie od nowa na kije i kamienie jak kiedys.

Cytat:

Odpowiedz do tematu