Poprzedni temat «» Następny temat
4 pytania odnosnie Photoshopa
Autor Wiadomość
Bender666 
User

Wysłany: 2011-03-25, 14:26   4 pytania odnosnie Photoshopa

Witam serdecznie!
Mam kilka pytan dotyczacych Photoshopa. Bede wdzieczny kazdemu, kto odpowie na chociaz czesc z nich :) .

1.LINIE POMOCNICZE?
-Czy moge jakos szybko stworzyc (w dokumencie o dowolnej wielkosci) jednakowe spady (z kazdej strony) za pomoca linii pomocniczych? Ewentualnie, gdy zajdzie potrzeba, np. po 10 z lewej i prawej a po 15 od gory i do dolu? Szukam najszybszego mozliwego sposobu.
-Czy moge w prosty sposob za pomoca linii pomocniczych przedzielic dokument na 2 rowne czesci? Albo na 4 (tym samym wyznaczajac srodek)
-Czy sa jakies opcje pozwalajace w szybki sposob utworzenie "siatki" linii pomocniczych, ktorych wzajemna odleglosc jest rowna (i przeze mnie ustalona)?

2.ROZMIESZCZANIE ELEMENToW WZGLeDEM SIEBIE?
-Zalozmy, ze projektuje okladke na etui DVD. Okladka przednia i tylna sa tej samej wielkosci, a brzeg-wiadomo-jest cieniutki i na srodku. Utworzylem wiec jeden dokument zawierajacy wszystkie te elementy i chcialbym dany obiekt umiescic idealnie na srodku, ale nie wzgledem calego dokumentu (znajdzie sie wowczas na brzegu okladki dvd) a na srodku strony tytulowej. W jaki sposob Wy byscie sobie z tym poradzili?

3.NARZeDZIA- ROZPYLACZ OBIEKToW?:
-W Corelu-o ile pamietam-bylo cos takiego jak rozpraszacz obiektow, czyli np. sprayem sie pokrywalo powierzchnie np. motylkami. Potrzebuje odpowiednika tej opcji w PS. Wiem, ze mozna wplywac na pedzel by przypominal rozpraszacz, ale mimo wszystko koncowka pedzla (wiec i interesujacy mnie "obiekt") chyba musi byc w jednym kolorze. Do np. trawy sie to sprawdza (rozne odcienie zieleni) ale chcialbym np. zdjecie w szybki sposob pokryc jakas grafika, np. motylkiem wycietym ze zdjecia jpg. Jakies pomysly?

4.RozNE ROZDZIELCZO

whisky bottle 
User

Wysłany: 2011-03-29, 17:27   

siatke wlaczasz w menu> widok> pokaz

Odpowiedz do tematu