Wysłany: 2008-01-02, 18:48 Cos z zupelnie innej beczki, lecz z tematem;)
Witam
Mam nastepujace pytanko: bardzo fajnym zabezpieczeniem .jpg jest system jaki panuje w gry online. Po nacisnieciu prawym przyciskiem aby go skopiowac wyskakuje alert po eng. abysmy nie kradli tego .jpg. Jest to bardzo ciekawa metoda. Mam pytanie czy wie ktos jak go ominac, a jeszcze bardziej bylbym wdzieczny jesli ktos by podal linka do jakiegos portalu gdzie moge uploadowac wlasne .jpg aby ktos inny mogl go zobaczyc, a zarazem nie skopiowal(jego wiedza ogranicza sie do zapisz obraz jako xD). Wielkie dzieki za odpowiedzi. Pozdro
Metode blokowania obrazkow jest dostepna tylko przez IE (przynajmniej tak mi sie zdaje). Ale jesli dziala tez na innych przegladarkach to jedna z najprostszych metod jest zrobienie Print Screena i wyciecie tego obrazka.
Raczej nie ma takich serwisow na ktorych bedziesz mogl uploadnac obrazek i nikt tego potem nie skopiuje. Poniewaz opcja ktora uniemozliwia kopiowanie obrazkow jest zawarta na stronie w kodzie zrodlowym i jesli skopiujesz sam kod obrazka i wkleisz np na nasze forum to zabezpieczania juz nie bedzie.
Sposobem w ktory najlepiej zabezpieczyc swoje prace przed Ripowaniem (kopiowaniem) jest wstawiac swoj podpis w takich miejscach gdzie nie mozna go stamtad wyciac lub wymazac ale i tak dla dobrych grafikow to nie sprawia problemow lecz zazwyczaj oni nie ripuja.
Metode blokowania obrazkow jest dostepna tylko przez IE (przynajmniej tak mi sie zdaje). Ale jesli dziala tez na innych przegladarkach to jedna z najprostszych metod jest zrobienie Print Screena i wyciecie tego obrazka.
Pozdro
Blokada dziala takze na FF, a co do Opery nie jestem pewny.
Wydaje mi sie, ze prostszym sposobem (nie trzeba wycinac,jednak nie zawsze dziala) Jest klikniecie prawym przyciskiem myszy na strone i wybranie "Pokaz zrodlo strony" Nastepnie wyszukac w kodzie link do obrazka, i wejsc w link.
byCinek napisał/a:
Sposobem w ktory najlepiej zabezpieczyc swoje prace przed Ripowaniem (kopiowaniem) jest wstawiac swoj podpis w takich miejscach gdzie nie mozna go stamtad wyciac lub wymazac ale i tak dla dobrych grafikow to nie sprawia problemow lecz zazwyczaj oni nie ripuja.
Pozdro
Nie ma sposobu zeby sie w 100% zabezpieczyc. Jak wrzucasz cos na Internet musisz sie liczyc z mozliwoscia zripowania. Innym sposobem oprocz wstawiania podpisu, moze byc "wodny znak" na cala prace.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum