Poprzedni temat «» Następny temat
Projektowanie Plakatow. Prosba O Pomoc.
Autor Wiadomość
mikski 
User

Wysłany: 2008-01-26, 18:38   Projektowanie Plakatow. Prosba O Pomoc.

Witam. Prosze o dokladne przeczytanie mojego posta i odpowiedzenie na wszystkie pytania. Jest to dla mnie bardzo istotne !! !. Prosze takze o uzywanie jak najprostszego jezyka. Jestem poczatkujacy !! !

Witam. Przeszukalem forum, ale nic konkretnego nie znalazlem. W zasadzie to sa tutaj pewne informacje, ale nie sa one przekazane zrozumialym dla wszystkich jezykiem.

Chce rozpoczac projektowanie plakatow. Mam odpowiednie oprogramowanie. Chcialbym robic plakaty na imprezy muzyczne, ale nie tylko. Poczatkowo myslalem o jakichs prostych plakacikach (czarno-bialych).

Rodza sie w zwiazku z tym nastepujace pytania:

01. Czy moglibyscie mi przyblizyc jakiej techniki druku uzywa sie przy drukowaniu plakatow wlasnie na imprezy ale nie tylko ?

02. W przypadku tej wlasnie techniki jakie sa zasady przygotowywania materialu do druku, to znaczy na co trzeba zwrocic uwage i co nalezy uwzglednic podczas projektowania ?

03. Czy moglibyscie podac mi jakies podstawowe informacje jak zaczac projektowac taki plakat (nie mam na mysli manipulowania grafika itp tylko chodzi mi o te spady, marginesy jakies znaczniki).

04. Jak wstawia sie te spady i marginesy i od czego zalezy ich rozmiar ? (O co dowiedziec sie w drukarni ?)

05. W jaki sposob przygotowuje sie plakat pod katem drukowania go w kolorze i czarno-bialego (to znaczy jakiej palety sie uzywa itp, ogolnie jak manipuluje sie kolorami).

06. Czy w przypadku czarno-bialego plakatu (to znaczy rozumiem, ze tylko czarna farba zadrukowuje) to nalezy biale obiekty ustawic w RGB na 255, 255, 255 ?)

07. Jak to przygotowac dla drukarni, to znaczy formaty plikow itp ?

08. Jesli chodzi o prawa autorskie to jak jest z uzywaniem darmowych czcionek i z jakimis fragmentami lub calymi pracami (na przyklad nie wiem tapety czy cos) w swoich pracach ?

09. Prosba o jakies linki czy literature do informacji na ten temat.

Prosze o dokladne przeczytanie mojego posta i odpowiedzenie na wszystkie pytania. Jest to dla mnie bardzo istotne !! !. Prosze takze o uzywanie jak najprostszego jezyka. Jestem poczatkujacy !! !

Kontakt:

maciek-kowalski@tlen.pl
GG - 2424777

Pozdrawiam.
Maciek.

Odpowiedz do tematu