Wysłany: 2010-05-14, 14:36 Strona www - zbyt duza "waga"
Witam! Mam problem z wielkoscia stron internetowych, otoz nie umiem programowac w html czy php, wiec uzywam programu WYSIWYG ( what you see is what you got ), ktora nie wymaga znajomosci programowania. grafiki robie w ps'ie i zapisuje w .png a potem optymalizuje w programie RIOT, ale symulacja czasu ladowania strony i wielkosc troche mnie przezraza, bo dochodzi do kilku minut i mega, przy niespecjalnie wypasionej grafice. Jest jakis sposob na zmniejszenie rozmiaru strony?
przede wszystkim zapisuj do Gif gdzie tylko mozesz. Daja one bardzo dobra jakosc ale pod warunkiem ze na obrazku jest mniej jak 255 kolorow. Jak wymaga nieco lepszej jakosci to do JPG, bo przy niewielkich stratach (jakosc ustaw na 10/12) pliki sa bardzo male. Png uzywaj tylko w ostatecznosci, gdy wymagana jest przezroczystosc.
Do kodowania strony polecam Microsoft Office Frontpage. Co prawda nieco brudzi kod, ale jest i tak najlepszym programem tego typu. Strona tak wykonana powinna sie ladowac kilka sekund.
Pozmienialem niektore na gif, ale duzej roznicy nie ma. Poza tym png jest mi w niektorych miejscach potrzebne, nie tyle ze wzgledu na przezroczystosc co na dowolny ksztalt, w gifie mam strasznie poszarpane krawedzie. W jpeg mam tylko fotografie. Gdzies wyczytalem, ze strona www moze miec maks. 300kb, to mozliwe? Bo nie moge jakos uwerzyc , ze niektore strony pelne wodotryskow i graficznych fajerwerkow maja mniej...
jpg na wysokiej jakosci da ci to samo co png, tylko ze bedzie mniejszy
niema zasady co do wielkosci, ale 300kb to jest rozsadna wielkosc. Pewnie na stronie nackales mase obrazkow i dlatego tak dlugo sie laduje. Sam kod strony to sa doslownie bajty, nie przekracza to chyba nigdy 50kb a reszta to obrazki.
No wlasnie jpegi tez pozmniejszalem, najwiekszy ma okolo 30 kb, nie nie moge dac mniej bo strasznie piksluje. Szalu z obrazkami tez nie ma, strona jest ogolnie prosta, a juz zajmuje mi okolo 400 kb, dlatego dziwi mnie jej wielkosc. .
moze ja pokaz bo jak mowie, niema zasad co do wielkosci
[ Dodano: 2010-05-14, 22:30 ]
teraz tak sobie zerknalem i widze, ze moze i faktycznie duzo ma ta twoja strona. Moje portfolio, zakodowane w calosci we flashu, ze spora iloscia obrazkow, dynamiczna galeria nie przekracza 250kb
Musisz optymalizowac obrazki swoje niema innej rady
Kurcze juz bardziej sie zoptymalizowac nie da, zeby to mialo rece i nogi. Oto screen stronki klik!. Jedyne co ze byc zasobozerne na niej to ta duza kartka na gorze, na ktorej zmieniaja sie 4 obrazki ( maks 30kb), a sam index ma 10kb.
Cytat:
Moje portfolio, zakodowane w calosci we flashu, ze spora iloscia obrazkow, dynamiczna galeria nie przekracza 250kb
No wlasnie! A o ile sie nie myle to flash potrzebuje wiecej miejsca.
jak jest ponizej 0,5mb to sie nie przejmuj strona opiera sie o prezentacji obrazkow wiec sie lepiej tego zrobic nie da. Jedyne co to mozesz zmniejszyc jakosc obrazow bo nic poza tym nie da sie zrobic.
A i tak na przecietnym teraz internecie bedzie sie to ladowac 10s (przy 1mb) lub 15s (przy 756kb). Najpierw pojawi sie tekst i beda sie doczytywac na biezaco obrazki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum