Ale naprowadzi Jestem uparty Powiedz mi tylko jedno.. kilka dni temu nie wiedzialem jak uaktywnic brusha, jak zmienic wielkosc, wysokosc etc... (bylem ciemny) nigdy wczesniej nie spotkalem sie z tym programem, wiec nie wiedzialem co jest czym i gdzie, co znajde ... w takim przypadku nadal uwazasz, ze powiniennem zaczac od tutka w ktorym opisany jest bajer do siga ?
Tak. Ja takze nie wiedzialem gdzie jest brush, gdzie smudge, ba nawet nie wiedzialem CO TO JEST smudge, a clipping maska to byla czarna magia. Nie czytalem w zyciu zadnego poradnika, patrzac na to teraz chyba tak zle na tym nie wyszedlem, hm?
ja tam nigdy ksiazki nie czytalem,ale... jezeli jestes bardzo poczatkujacy to mozesz na necie znalezc video tuty gdzie masz pokazane dokladnie jakiego narzedzia do danego efektu uzyc...
ja zaczynalem od zabaw filtrami, sciagnietymi brushami z google, robienia kijowych, swiecacych napisow etc. kiedy pozniej zaczalem szukac informacji o grafice na googlach, znalazlem kilka for internetowych, gdzie obserwowalem co inni potrafia w PS'ie zrobic nastepnie wzialem sie za pierwszego taga bez tutoriala... ostro mnie pojechali dlatego najpierw sie wqrwilem, ze tak sie staralem a goscie mi powiedzieli, ze to gowno ^^ az doszedlem do tych calych tutoriali... przeczytalem kilka, pozniej zaczalem tworzyc swoje prace na podstawie umiejetnosci nabytych przez czytanie ich. dalej to juz kwestia rozwoju skilla artysty (n00b to tez artysta, nie? xD) i wyrabianie swojego stylu na podstawie motywow zaczerpnietych z internetu (fora, strony o tematyce grafiki, deviantArt )
ehhh... koniec wspominania - pora spac, bo jutro musze o 5 wstac (lol, nawet rym sie wytworzyl)
Hy ja ci radze tak : poczytaj jakiegos pdfa (jakies tam biblie photoshop czy cus) zeby sie o podstawach dowiedziec (takie konkrety same) a pozniej tutki (z nich tez sie mozna duzo dowiedziec). Ja ksiazek zadnych ani pdf-ow nieczytalem , tylko tutki (dopiero niedawno zaczelem lekture pewnego poradnika , moze sie dowiem o jakichs nowych bajerach )
Hy ja ci radze tak : poczytaj jakiegos pdfa (jakies tam biblie photoshop czy cus) zeby sie o podstawach dowiedziec (takie konkrety same) a pozniej tutki (z nich tez sie mozna duzo dowiedziec). Ja ksiazek zadnych ani pdf-ow nieczytalem , tylko tutki (dopiero niedawno zaczelem lekture pewnego poradnika , moze sie dowiem o jakichs nowych bajerach )
Wlasnie tak robie Jestem w trakcie czytania podr. i teraz biore sie dodatkowo za tutki..
a ja cie podziwiam ze nie zaczynasz jak inni tylko jedziesz po kolei z ebooka lub podrecznika... sam tak dawno temu zrobilem i wyszlo na to ze zabierajac sie do jakiejkolwiek pracy graficznej (sygny to tylko 1%) wiem od czego trzeba zaczynac, jak dokladnie przeprowadzic retusz i td... dodam ze oficjalny podrecznik to podstawy ktore wypadaloby chociaz przegladnac... alexi uparty ale zazdrosci ci samozaparcia bo nie jest latwe wziasc ksiazke do reki i cwiczyc z nia w photoshopie... dzieki temu nauczysz sie podstaw ktorej wiekszosc niestety nie ma... a sie upiera ze dobrze na tym wychodzi... chyba ze ktos sie chce ograniczyc w tworzeniu do sygnatury tylko to nawet niech nie zaglada do ksiazek albo ebookow tylko ripuje uzywane efekty przez innych
owsze tutoriale tez ucza... i to niektore bardzo dobrze szczegolnie mieszac efekty, stosowac je w odpowiednich proporcjach i td... ale zaczynac nauke od tutoriali to jak uczyc sie chodzic z zawiazanymi oczami - paranoja...
jeszcze raz podziwiam za wytrwalosc i tylko tak dalej - nie daj sie namowic na lenistwo innym
Ok, pora no moja historie Ja przede wszystkim zabawe z grafika zaczalem bardzo przypadkowo. Na pewno pomoglo mi to, ze nie od razu zaczalem z PSem. Bawilem sie zgubnie na PhotoFiltre robiac elementy na strony www (loga, topy, naglowki, tla pod statystyki radiowe) i przy tym nauczylem sie dokladnosci bo aby zrobic cos co na PSie zajmuje minute tam trzeba bylo poswiecic mase czasu i wysilku Pozniej przesiadlem sie na PSa i powiem, ze nigdy nie korzystalem z podrecznikow, o ktorych piszesz, ale sadze, ze jesli masz na tyle silna wole, ze potrafisz przebrnac przez cala ksiazke to powinienes to zrobic. Na pewno przyda Ci sie to. Nie znam do konca zawartosci tej ksiazki wiec trudno mi powiedziec czy warto ja czytac ale sadze, ze skoro juz ja masz to czytajac na pewno nie stracisz. Co do "tutow" to na pewno nie omzesz ich przekreslac bo rowniez ucza (chociaz sam na poczatku sceptycznie do nich podchodzilem, z reszta nadal mnie nie przekonuja bo "tutek na sygnaturke" jest w moim przekonaniu zbedna rzecza). Piszesz o zapoznaniu sie z PSem w 100%. Ciekawie mi to brzmi bo ja nawet calkiem niedawno odkrylem nowe ciekawe rzeczy w nim Praca z tym programem to swietna zabawa Zawsze mysle czym zaskoczy mnie on tym razem Jesli chcesz zaczac na powaznie a z tego co czytam chcesz polecam Ci videopodcast Berta Monroy`a ktory znajdziesz tu: http://revision3.com/pixelperfect . Co tydzien znajdujemy tu cos nowego W ogole to chyba pierwszy temat, w ktorym pisze o tej stronie. Jakos nie bylo okazji, a jest bardzo wartosciowa Obecnie niezle show Cie czeka bo ponad 50 epizodow srednio po 10 minut to niezly seans przy, ktorym nauczysz sie wielu rzeczy Sadze, ze to bedzie dobre uzupelnienie ksiazki, ktora czytasz z takim zaparciem
Dziekuje za docenienie moich umiejetnosci i pozdrawiam
a ja cie podziwiam ze nie zaczynasz jak inni tylko jedziesz po kolei z ebooka lub podrecznika... sam tak dawno temu zrobilem i wyszlo na to ze zabierajac sie do jakiejkolwiek pracy graficznej (sygny to tylko 1%) wiem od czego trzeba zaczynac, jak dokladnie przeprowadzic retusz i td... dodam ze oficjalny podrecznik to podstawy ktore wypadaloby chociaz przegladnac... alexi uparty ale zazdrosci ci samozaparcia bo nie jest latwe wziasc ksiazke do reki i cwiczyc z nia w photoshopie... dzieki temu nauczysz sie podstaw ktorej wiekszosc niestety nie ma... a sie upiera ze dobrze na tym wychodzi... chyba ze ktos sie chce ograniczyc w tworzeniu do sygnatury tylko to nawet niech nie zaglada do ksiazek albo ebookow tylko ripuje uzywane efekty przez innych
owsze tutoriale tez ucza... i to niektore bardzo dobrze szczegolnie mieszac efekty, stosowac je w odpowiednich proporcjach i td... ale zaczynac nauke od tutoriali to jak uczyc sie chodzic z zawiazanymi oczami - paranoja...
jeszcze raz podziwiam za wytrwalosc i tylko tak dalej - nie daj sie namowic na lenistwo innym
Zazdroscic to moge komus dobrych ocen z matematyki. Samozaparcia jest we mnie wiecej niz w Tobie i 3 Twoich kolegach wlacznie. Nie, nie doslownie - po prostu mnie nie znasz wiec z calym szacunkiem stfu.
Zazdroscic to moge komus dobrych ocen z matematyki. Samozaparcia jest we mnie wiecej niz w Tobie i 3 Twoich kolegach wlacznie. Nie, nie doslownie - po prostu mnie nie znasz wiec z calym szacunkiem stfu.
ale jak czytam twoje porady typu zrezygnuj z tutkow to mi sie juz zygac na ten temat chce... rippowanie czyichs mysli, jest tyle technik photoshopa ze sobie czlowiek sprawy nie zdaje... poprostu korzystajac tylko i wylacznie z tutkow zawezasz sobie sam pole umiejetnosci ktore posiadziesz, nie bazujesz na podstawach... nigdy nie napisalem ze tutki sa zle tylko porownujac tutki do podrecznika i poradnikow to wybieram to drugie bo wiem co dobre... i co tak naprawde uczy wszechstronnosci...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum