Poprzedni temat «» Następny temat
Zawod - Grafik ;)
Autor Wiadomość
Ti-Rex
User

Wysłany: 2010-09-07, 20:16   Zawod - Grafik ;)

Aktualnie, chodze do trzeciej klasy gimnazjum, w przyszlosci zawodowo chcialbym zajmowac sie grafika komputerowa. Nie mam problemow z obsluga programow graficznych na dzisiejszy dzien znam dosc dobrze photoshopa, i zaczynam uczyc sie illustratora. Uwazam, ze jestem bardzo kreatywny, mam wiele zrodel inspiracji, glowne z nich to hipnagogia(naturalne halucynacje, wystepuja one na granicy snu i czuwania), swiadome sny i ogolnie odmienne stany swiadomosci. praca z takimi rzeczami zwieksz "kreatywne myslenie" oraz inwencje tworcza. Mam baardzo silne samozaparcie. Na pewno nie bedzie latwo przebic sie ze swoja tworczoscia do zleceniodawcy, jednak wierze ze mi sie uda, nie wyobrazam sobie robienia czegos innego poza grafika - ona jest tym, co kocham ;P Nie zamierzam sie poddac.
Jednak tez nie posiadam wszystkich cech "idealnego" grafika. Najgorsze jest to, ze nie umiem rysowac odrecznie. To znaczy, nie pisze, ze nie umiem tego w ogole(cos tam narysuje, ale nie bedzie to piekny uskrzydlony smok), idzie mi to slabo - nie mam do tego reki. Jednak moja mama umie ladnie rysowac, wiec i u mnie moze gdzies odziedziczylem choc troszeczke jej umiejetnosci. Slyszalem, ze mozna nauczyc sie rysowac, i tak naprawde nie jest to az tak skomplikowana rzecz. Na pewno sprobuje
Nie mam tez problemow z dogadywaniem sie z ludzmi, lubie prace zespolowa.

Jak pisalem na wstepie ide wlasnie do trzeciej gimnazjum, juz sie zastanawiam co dalej - co po gimnazjum. Do liceum mam z domu, moze... 30 metrow. Wychodze z bramy i juz widze szkole, przechodze przez ulice i jestem. Chcialbym tam sie uczyc, glownie ze wzgledu na to, ze mam blisko. Czytalem jednak, ze najlepiej miec skonczona isc w kierunku sztuki. Jednak w moim miescie jest tylko jedno liceum, i jedno technikum. Liceum wole bardziej niz technikum, bo dostane sie na lepsze studia, na czym mi zalezy. Lecz jak raczej nie ma nigdzie wydzialu w kierunku sztuk pieknych... wiec moze uczyc sie w innym miescie? Czy warto? A moze wybrac profil informatyczno-matematyczny. Z matematyki orlem nie jestem, inaczej jest np. z J.Polskim, Historia, czy Biologia tudziez geografia. jednak moj znajmy dostal sie z ocena 2 z matmy na taki profil - prawdopodobnie dla tego, ze malo osob idzie na te profil i biora wiekszosc chetnych, nawet zdarza sie tak, ze jest za malo osob, i klasa o takim profilu nie powstaje, wiec ryzyko jest.
Studia najprawdopodobniej czekaja mnie za granica, i jesli juz to prawie na drugim krancu swiata ;P Najprawdopodobniej, studiowac bede w Dallas, Texas. Z jezykiem angiski poradze sobie, to najmniejszy problem. Wiekszy jest natomiast z dostaniem sie do szkoly. Jest tam masa szkol, i jeszcze wiecej kategorii:
-Computer Art/Design
-Graphic Design
-Game Design <- bardzo lubie projektowac gry, robie to hobbystycznie.
-Web Design
-Photography <- kocham fotografie, na pewno bede chcial polaczyc fotografie z grafika komputerowa
-i jeszcze pare podobnych...
Najchetniej poszedl bym na wszystko

Doradzcie cos prosze.
Zalezy szczegolnie na doradzie liceum, studia jeszcze daleko...
Pisalem temat na forum o doradztwie zawodowym, jednak jakos nikt nie byl zainteresowany odpowiedzia. Szkoda. Moze tu bedzie inaczej

LoremIpsum
User

Wysłany: 2011-02-08, 23:34   

1. Znajdz sobie przyjaciol i ich pytaj o takie porady.
2. Byc moze sen na pograniczu swiatow zna odpowiedz na wszystkie Twoje pytania
3. Jezyk angielski moze nie stanowi dla Ciebie przeszkody, gorzej z polskim.
4. Czy kochasz ten zawod - pogadamy za 10 lat :) bo ktos kto uwaza sie za osobe kurewsko kreatywna a zarazem wiazaca zawod mocno z edukacja (szablonowa poniekad) sam wpedza sie w lekki paradoks.

pzdr. (kiedys byla taka gazeta: bravo!)

Odpowiedz do tematu