Poprzedni temat «» Następny temat
Moje pierwsze konkretniejsze pracki.
Autor Wiadomość
wastegate
User

Wysłany: 2010-01-03, 13:56   Moje pierwsze konkretniejsze pracki.

Chcialbym, abyscie ocenili i przy okazji doradzili [dali linki do tutkow jak juz cos radzicie], abym wiedzial, co zle robie. Bo czuje, ze wszystkie te sygnatury, to jest zaledwie czesc potencjalu jaki drzemie we mnie i w photoshopie.

Wolne miejsca w obrazkach zostawialem po to, aby moc umiescic napis, poniewaz wszystkie prace, sa do uzytku uzytkownikom innego forum.

aLabsko 
User
Cham

Wysłany: 2010-01-03, 17:05   

Very very low, nie ma jeszcze nawet co oceniac chyba czas na tutki co? ;)

OttoIII 
User

Wysłany: 2010-01-03, 17:14   

nie jestem w zadnym wypadku ekspertem, ale czy te rendery nie powinny byc w jakis sposob wtopione w tlo?

wastegate
User

Wysłany: 2010-01-03, 17:44   

Wiedzialem, ze spotkam sie z wielka krytyka, ale nie wiedzialem, ze nie potraficie czytac. Jak juz mowicie co zle zrobilem to podajcie dokladnie co i tutki do tego ;]. Wtapianie wlasnie ma byc takie, bo sa to sygny 2 planowe. render + tlo.

kazuya12 
Moderator
Rise Against.

Wysłany: 2010-01-03, 21:54   

Najlatwiejszym slowem jakie moge uzyc to 'poczatkujacy'. Duzo latwiej jest napisac co jest dobrze, bo przynajmniej wtedy nie bedziesz musial przesuwac strony w dol i w dol... Wiec, oznajmie Ci bolesnie co jest dobrze. NIC, nawet rozmiar wg mnie nie pasuje. Bardzo Cie za to przepraszam. Ocena ta wcale nie oznacza, ze nie masz nawet najmniejszych szans na stanie sie kims w grafikowym gronie. Chodzi mi o to, zebys sie nie poddawal, bo wiem, ze tak naprawde nic nie zniecheca tak poczatkujacego grafika jak posty wyzej. Co mozesz zrobic?

Na poczatek zapoznaj sie z tutorialami. TUTORIALAMI czyli ogolem lekcji majacych na celu zapoznanie sie z funkcjami. Nie mowie tylko o sygnaturkach. Pobaw sie tez w fotomanipulacje (dzieki czemu poznasz funkcje kopiowania, uzywania filtrow, blura itp), retusze (blur, kolory) i innych. Dzieki temu nauczysz sie stosowac smudge, zobaczysz jakie ramki wstawiac, napis, kolor, oraz co robic a czego sie strzec.

Nie pytaj sie gdzie znalezc dobre tutoriale, po prostu skorzystaj z dostepnych na naszym forum, lub zapytaj sie wujka czy tam cioci google.

Mam nadzieje, ze przeczytasz ten post i postarasz sie do niego ustosunkowac, bo musisz wiedziec, ze nawet najlepsi graficy zaczynali nawet od gorszych prac, wiedzac, ze to wlasnie trening czyni mistrza.

To tyle z mojej strony, mam nadzieje, ze nastepne prace beda duuzo lepsze. Postaram sie sledzic twoje wypociny :)

wastegate
User

Wysłany: 2010-01-04, 07:17   

No nareszcie konkretna odpowiedz i zarazem najbardziej bolesna :P . W tym problem, ze zawsze zastanawialem sie, jak wtopic ten render. Na PRAWIE zadnym tutku nie jest pokazane dokladnie co i jak robic. Tylko napisane tu tak tu tak i tyle. A ja nic z tego nie rozumiem. Jakies vector maski, smudga zmienic na innego, ale jak przetrzec nim to juz nie pisze... albo wklej c4d, wklej znowu c4d... Ale skad wziac i jaki wziac to nie wiem... I co to jest c4d.

kazuya12 
Moderator
Rise Against.

Wysłany: 2010-01-04, 17:05   

Jak mowilem: google i troszku wytrwalosci...

wpisuj do wyszukiwarki: vector maski photoshop, c4d, smudge photoshop itp itd...

Postaraj sie tez poszukac video tutoriali na photoshop, moge Ci polecic tutorial by hultek czy cos takiego.

wastegate
User

Wysłany: 2010-01-04, 18:09   

kazuya12 napisał/a:
Jak mowilem: google i troszku wytrwalosci...

wpisuj do wyszukiwarki: vector maski photoshop, c4d, smudge photoshop itp itd...

Postaraj sie tez poszukac video tutoriali na photoshop, moge Ci polecic tutorial by hultek czy cos takiego.

Ty, no ale litosci. Wszystkie tutki jakie tutaj robione sa, to juz dla wtajemniczonych. Koles pisze wczytaj c4d a nawet nie wiesz jakiego czy cos. A juz tym bardziej o funkcjach, jak biore takie same to wiecznie jakies inne wychodzi. Mam jedna prace zrobiona ta technika smudge, tzn wtopiony render w tlo, ale jest to beznadzieja, pokaze w najblizszym czasie, bo poki co internet szwankuje.

Oto badziewny efekt proby wtapiania. Robilem to z tutorialem od was, ale jest on slabo zrozumialy dla mnie. Tlumaczone powinny byc opcje PSa na polskie i na angielskie, bo tak musze zgadywac jaka to opcja.

Druga proba ogarniecia tego smudga. Chyba wyszlo lepiej...

Napisz ktos jak wtapiacie render w tlo, bo ja to uzywam gaussian blur, smudge rozproszony i filtr>znieksztalcenie>fala morska no i gumka.

aLabsko 
User
Cham

Wysłany: 2010-01-04, 21:58   

Po pierwsze jak masz zamiar uczyc sie na tutkach to polski photoshop to twoj wrog ;) nawet polskie tutoriale pisane sa z nazwami funkcji angielskich zazwyczaj. A moze nie szukaj jeszcze tutkow na sygnatury skoro i tak nie umiesz jeszcze podstaw? Szukaj takich opisujacych poszczegolne funkcje i ich dzialanie. Co do pewnych rzeczy co tu mowisz chyba lenistwo cie dopadlo... Patrz ja wpisuje w google c4d i juz wszystko jest -.- http://www.google.pl/sear...lient=firefox-a klikam w GRAFIKA i juz mam gotowe c4d do pobrania ;) Takie c4d jako obraz sciagasz tylko na dysk wrzucasz na nowa warstwe w swojej pracy i zmieniasz dowolnie krycie i gotowe. Zapomnij tez o gumce, blurze i tego typu probach wtapiania ;) Smudge, c4d, brushe, clippinkg maski itp to lepsze sposoby na dobry efekt. Jesli nie rozumiesz o czym mowie pogoogluj za tymi nazwami az wreszcie bedziesz wiedzial tyle by stworzyc i wrzucic tu co lepszego. Powodzenia! ;)

kazuya12 
Moderator
Rise Against.

Wysłany: 2010-01-05, 11:15   

I na przyszlosc czytaj dokladnie to co napisalem, bo nie lubie sie powtarzac. Mowilem o google, a nie o naszym forum. Gdy nabierzesz juz cierpliwosci, to postaraj sie uzywac tej prostej wyszukiwarki...

Uzyj tez strony spryciarze.pl i youtube.com gdzie znajdziesz video tutoriale.

I czym predzej zamien polskiego photoshopa na angielskiego.

CineQ
User

Wysłany: 2010-01-06, 18:05   

W tych starych porostu zadna nie jest dobra porostu obrazek na tle...
Jesli chodzi o tutki to nie masz robic takiej samej pracy i poprostu bezsensownie klikac... musisz byc kreatywny i sam masz sie uczyc... tutki maja na cos naprowadzic :D
Do prac :
1 z tym napisem tekst... nie najlepsza ale lepsza od starcyh
2 smudge calkiem ci wyszedl

crystaL 
User

Szmal: 5000g4u
Wysłany: 2010-01-06, 21:01   

i przestan robic te badziewne ramiki ! tak ode mnie :o D:

Madz!a
User

Wysłany: 2010-08-04, 17:35   

swietne te pracki. Ale zapelniaj te puste tlo napisami.

Odpowiedz do tematu