chcialbym sie pobaiwc w 3ds max'ie, tylko jest jeden problem...;/ zainstalowalem wszystko ladnie pieknie, ale nic nie kminie... ;o znacie moze jakies tutki na to jak zaczac jakies proste operacje czy cos?? bo szukalem ale to wiekszosc po angielsku, a ja nie bardzo w angielskim sie lapie:P jakbyscie mogli to pomozcie, a jak nie to usuncie temat.
Wysłany: 2009-03-30, 21:31
http://www.max3d.pl/tutor...toriale=3ds_max - tam tez jest duzo swietnych tutow A jak malo, to polecam kupno\wypozyczenie jakiejs ksiazki, troche ich na rynku jest. Ja sie uczylem\ucze z angielskich tutoriali, ale jak Ci to sprawia trudnosc, to to link Mattiego tez dobry.
Tylko widac drewniane kolo wiec o nim cos powiem
Nie znam sie na 3D wiec zeby nie bylo, szacunek za to ze potrafisz ale to kolo mi sie jakies krzywe wydaje i to raczej nie drewno a plastik sraczkowatego koloru xD
Wysłany: 2009-04-02, 18:50
k4mil171 napisał/a:
to raczej nie drewno a plastik sraczkowatego koloru xD
Bo nie ma materialu i dobrego oswietlenia.
W kostce masz niepotrzebnie przerwe w oczkach - one powinny byc do srodka skierowane plynnie, a ty masz takie schody... Poza tym zrob troche wieksza zewnetrzna warstwe tej kostki, bo przeswituje srodek. I chyba schamferowana nie jest na krawedziach (narzedziem Chamfer to zrob - skonwertuj obiekt do edytowalnych polygonow (PPM na obiekcie -> Convert To -> Editable Poly), zmien edycje z ogolnej na Edge (2 zakladka po prawej u gory, tam gdzie Vertex, Edge, Border, Polygon i Element) zaznacz bok i daj chamfer na wybrana wartosc). Ok, dalej.. Kolo - co ono ma w srodku? Troche wiecej szczebli by mu sie przydalo, ale to juz kazdy ma swoje kolo Pilka wyszla niezle. Co do tla - rzucasz zwyklego Plane na scene. Lub kilka. To zalezy, czy chcesz miec jakies sciany. A co do pokrycia tego Plane, to juz sie ustawia w materialach. Trawa chyba najladniej w VRayu wychodzi... To tez zalezy, ze standardowego maxa bez pluginow osobnych sciaganych tez sie da ustawic takie powierzchnie za pomoca modyfikatora hair & fur.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum