Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Cze 2008 Posty: 129 Skąd: to wiesz?
Wysłany: 2008-10-28, 23:06 [Ian] 3D
Po nieobecności na forum postanowiłem w końcu wrócić
Zdecydowałem, że robienie sygnatur do niczego mnie nie prowadzi, więc postanowiłem zabrać się za 3d.
Oczywiście są to moje początki, a konkretnie pierwsza praca. Nie spodziewajcie się wiele.
no, pierwsza praca i zapoznałeś się z 3d narazie niestety niema tutaj co oceniać ale mogę dać kilka rad. Przede wszystkim w jakim programie pracujesz? Bo jak 3ds max to mogę pomóc zapoznać się z podstawami
ogólnie 3d można podzielić na 3 etapy tworzenia:
-model (tutaj należny zapoznac się z róznymi modyfikatorami np. edit mesh_
-tekstury (material editor + modyfikatory UV map)
-światło (do swiatła polecam zabawe z direct light + omni, fajne efekty mogą wyjść. Należało by się również zapoznać tutaj z Mentalem albo Vrayem)
ja zawsze najbardziej ubiłem się światłem bawić
3ds max to niestety trudny program i trzeba sie go co najmniej miesiąc uczyć żeby wykonać model z którego będziemy zadowoleni
jak coś to pisz na GG, chętnie pomogę
Wysłany: 2008-11-09, 00:28
Pracuję w 3d max. Przy tej pracy tylko model zrobiłem i nałożyłem jakieś tekstury.
Dziękuje za porady, po szkole spróbuję zrobić coś z tych tutoriali. W razie czego będę pisać do ciebie
EDIT:
Troszeczkę mi zeszło, ale miałem mało czasu.
ustawienia światła niestety nie są najlepsze, a model niepokazuje niczego specjalnego. Musisz jeszcze popracować. Co do oświetlenia to napisz na GG bo mogę Ci to ładnie opisać jak robić i co do czego jest
Oświetlenie faktycznie jest dziwne, mogłeś najpierw ustawić biurko na płaszczyźnie i wyrenderować model testowy z oświetleniem Mental Ray + Raytrace. Poza tym brakuje trochę jakichś szczegółów, całość wygląda zbyt prosto
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum