Poprzedni temat «» Następny temat
ozonow 3d art
Autor Wiadomość
ozonex 
User

Wysłany: 2009-03-25, 22:57   

zasluga Vraya :P pewnie w mentalu bylo by szybciej

[ Dodano: 2009-03-25, 22:57 ]
ostatnio siedze duzo i ucze sie Maya 2009. Program musze przyznac bardzo dobry, w nie jednej rzeczy lepszy od maxa. Oto moj pierwszy render wykonany w tym programie (mental, 26s renderu)

Gregor 
User

Wysłany: 2009-03-25, 23:02   

Wyglada swietnie :) Moze tylko nieco spot light troszke zmniejszyc, bo w niektorych miejscach wyglada na przepalone. Nie mniej jednak, gratuluje :)

Matty 
User
Inny

Wysłany: 2009-03-26, 14:10   

26 sekund renderu? jaja sobie robisz :) ?

No fajnie, czekam na nastepne prace.

ozonex 
User

Wysłany: 2009-03-27, 16:24   

wlupdejt :P

od ostatniego troche zmian jest ale jeszcze troche do poprawy. Trzeba wymienic teksture opakowania, powiekszyc naklejke, i zrobic jakis kluczyk czy cos :P

Matty 
User
Inny

Wysłany: 2009-03-27, 17:37   

ozonex napisał/a:
Trzeba wymienic teksture opakowania, powiekszyc naklejke, i zrobic jakis kluczyk czy cos :P

To fakt ale i tak niesamowite.

Alienkus 
User
Spam ProMaker

Szmal: 1000g4u
Wysłany: 2009-03-27, 18:36   

szczerze to po peirwszym renderze mylslaem ze beda to luski po nabojach. jednak mylilem sie. puszki do konserv zwykle maja srebrny kolor a nie zloty :) chyba ze to jakas limitowana wersja "gold". jednak jak juz robisz zlote to wieczka chyba tez powinny miec ten sam kolor.

ozonex 
User

Wysłany: 2009-04-05, 11:53   

no akurat wzorowalem sie na referkach :D czasem jest zlotawe, ale zasloniete cale naklejka :D natomiast spody zawsze sa srebrne

edit:
Jak myslicie, bedzie?

Mariusz10 
User

Wysłany: 2009-04-05, 12:17   

Podoba mi sie, ladniej to wyglada niz poprzedni projekt.
Ja tak nie umiem wiec podziwiam :)

KML 
User
lo.

Wysłany: 2009-04-05, 12:36   

O teraz lepiej. Bardzo ladnie. Teraz czekamy na jeszcze trudniejsze projekty :P

mjGFX 
User

Wysłany: 2009-04-27, 15:23   

Skoro tamto wczesniej renderowales 26s to ja chce wiedziec jakiego ty masz kompa?? Chyba takiego od BOXX'a za 10.000,-PLN :D Tez bym chcial takiego :( W grafice 3D jestem laikiem ale kiedys robilem tuta z podrecznika Helionu na jakiegos low-poly pajaca to mi go renderowalo ok. 30s a tu High i w 26s :(

kolas 
User

Wysłany: 2009-04-27, 17:13   

W 26s renderuje Maya, ktora jest duzo bardziej pod tym wzgledem dopracowana, niz inne programy. Co do komputera - dobry, najlepiej 4-rdzeniowy procesor (co najmn. 2-rdzeniowy, na pojedynczym duzo nie zrobimy), 2Gb RAMu i dobra karta graficzna, czyli wydatek rzedu ~1700zl, w zestawie mycha i klawierka D: Tym juz zrobisz porzadne modele high-poly. Najwazniejszy przy renderowaniu jest procesor, przy modelowaniu karciocha, a pamiec od tego, zeby sie nie sypal program przy duzych projektach ;P

ozonex 
User

Wysłany: 2009-04-27, 19:56   

ja mojego kompa zlozylem rok temu i kosztowal mnie (razem z buda i monitorem) 2300zl Teraz w tej cenie mozna zlozyc cos znacznie lepszego.

mjGFX 
User

Wysłany: 2009-04-28, 18:26   

Ja procka mam Athlona X2 4200+ (ujdzie), karta GeForce 7300GT (mogloby byc lepiej), i ramu jedyne 1GB. A ogolnie to jak oceniasz Maye?? Bo mam 3DS Maxa i juz sie w nim nawet jakos odnalazlem, ale skoro mowisz, ze Maya lepsza to moze sobie sciag... tzn. KUPIE :P Jak myslisz?? A interfejs w Mayi jest prosty w obsludze czy skomplikowany?? Bardziej jak Maxie czy jak w Blenderze?? (BTW Blendera to zainstalowalem i nic nie rozumialem chociaz jest po Polsku, a w Maxie wszystko przejrzyscie i bez problemu znajdowalem wszystkie potrzebne rzeczy)

kolas 
User

Wysłany: 2009-04-28, 18:49   

Blender jest bardzo zamotany. 3DSM niby bardziej skomplikowany, a jednak obsluga przyjazniejsza dla uzytkownika.

ozonex 
User

Wysłany: 2009-04-28, 23:55   

w maya latwo robi sie to co w maxie jest trudne i odwrotnie. Maya jest stworzona do modeli Subdivs, a max z tym sobie praktycznie nieradzi. Jesli chodzi wiec o modele lovpoly - zdecydowanie 3ds max, a jesli chodzi o ladne zaokraglone modele, z bardzo ladna, "kwadratowa" siatka, co ladnie sie rzezby w zbrushu czy mudboxie, to zdecydowanie maya tutaj jest najlepszym wyborem.

Pod wzgledem obslugi i czytelnosci, to max jest latwiejszy. A gdy juz sie przyzwyczaisz do maxa to ciezko opanowac maye, bo w maxie to sa przyciski z tekstem a maya to cala masa ikonek. Jednak bardzo mi brakuje w maxie wielu udogodnien ktore ulatwiaja prace w maya. Przyklad:

-W maxie aby przelaczac sie miedzy powiekszonym widokiem np. z Left do Top trzeba naciskac przycisk minimalizacji, potem poruszyc kamera w oknie top i nacisnac przycisk maxymalizacji. W maya wystarczy tylko 2 razy nacisnac spacje, raz aby zminimalizowac, a drugi raz na wybranym oknie.

-W maya niema czegos takiego jak editablepolys itp. tam poprostu klikasz na obiekt PPM i masz opcje od edycji. Mozesz jednoczesnie moc edytowac wiele obiektow.

- Zaznaczanie krawedzi i polygonow tez jest znacznie latwiejsze w maya
kdy zaznaczymy jakis polygon a nastepnie klikniemy 2x na polygonie znajdujacym sie obok maya automatycznie zaznaczy nam wszystkie kolejne polygony (np. gdy zaznaczamy cos na walcu to nam zaznaczy polygony do okola)

- Pod przyciskami 1, 2 i 3 znajduje sie przelaczanie na Subdivs, czyli wlaczenie/wylaczenie meshsmootha

[ Dodano: 2009-07-08, 23:38 ]
fanart gry Supreme Commander 2 (na podstawie: http://www.gametrailers.c...commander/51074 )

no nie napracowalem sie, bo chcialem tylko zrobic model jak najbardziej przypominajacy ten na gameplayu (gra ma wyjsc w 2010r. wiec nie mam innych zrodel).
Model nadaje sie do wykorzystania do gry, sa przygotowane 3 tekstury 512x512 (kolor, normalmapa, tekstura koloru teamu) a model zbudowany jest z 284 polygonow.
Na obrazku model zostal wyrenderowany przez DX9 z normalmapami, czyli podobnie jak w grze, a tlo zostalo wyrenderowane w maxie w mentalu i zlozone w calosc w photoshopie.
No coz, to bylo ciekawe cwiczenie.

Odpowiedz do tematu