[ Dodano: 2009-03-25, 22:57 ]
ostatnio siedze duzo i ucze sie Maya 2009. Program musze przyznac bardzo dobry, w nie jednej rzeczy lepszy od maxa. Oto moj pierwszy render wykonany w tym programie (mental, 26s renderu)
wlupdejt
od ostatniego troche zmian jest ale jeszcze troche do poprawy. Trzeba wymienic teksture opakowania, powiekszyc naklejke, i zrobic jakis kluczyk czy cos
szczerze to po peirwszym renderze mylslaem ze beda to luski po nabojach. jednak mylilem sie. puszki do konserv zwykle maja srebrny kolor a nie zloty chyba ze to jakas limitowana wersja "gold". jednak jak juz robisz zlote to wieczka chyba tez powinny miec ten sam kolor.
Skoro tamto wczesniej renderowales 26s to ja chce wiedziec jakiego ty masz kompa?? Chyba takiego od BOXX'a za 10.000,-PLN Tez bym chcial takiego W grafice 3D jestem laikiem ale kiedys robilem tuta z podrecznika Helionu na jakiegos low-poly pajaca to mi go renderowalo ok. 30s a tu High i w 26s
W 26s renderuje Maya, ktora jest duzo bardziej pod tym wzgledem dopracowana, niz inne programy. Co do komputera - dobry, najlepiej 4-rdzeniowy procesor (co najmn. 2-rdzeniowy, na pojedynczym duzo nie zrobimy), 2Gb RAMu i dobra karta graficzna, czyli wydatek rzedu ~1700zl, w zestawie mycha i klawierka Tym juz zrobisz porzadne modele high-poly. Najwazniejszy przy renderowaniu jest procesor, przy modelowaniu karciocha, a pamiec od tego, zeby sie nie sypal program przy duzych projektach ;P
Ja procka mam Athlona X2 4200+ (ujdzie), karta GeForce 7300GT (mogloby byc lepiej), i ramu jedyne 1GB. A ogolnie to jak oceniasz Maye?? Bo mam 3DS Maxa i juz sie w nim nawet jakos odnalazlem, ale skoro mowisz, ze Maya lepsza to moze sobie sciag... tzn. KUPIE Jak myslisz?? A interfejs w Mayi jest prosty w obsludze czy skomplikowany?? Bardziej jak Maxie czy jak w Blenderze?? (BTW Blendera to zainstalowalem i nic nie rozumialem chociaz jest po Polsku, a w Maxie wszystko przejrzyscie i bez problemu znajdowalem wszystkie potrzebne rzeczy)
w maya latwo robi sie to co w maxie jest trudne i odwrotnie. Maya jest stworzona do modeli Subdivs, a max z tym sobie praktycznie nieradzi. Jesli chodzi wiec o modele lovpoly - zdecydowanie 3ds max, a jesli chodzi o ladne zaokraglone modele, z bardzo ladna, "kwadratowa" siatka, co ladnie sie rzezby w zbrushu czy mudboxie, to zdecydowanie maya tutaj jest najlepszym wyborem.
Pod wzgledem obslugi i czytelnosci, to max jest latwiejszy. A gdy juz sie przyzwyczaisz do maxa to ciezko opanowac maye, bo w maxie to sa przyciski z tekstem a maya to cala masa ikonek. Jednak bardzo mi brakuje w maxie wielu udogodnien ktore ulatwiaja prace w maya. Przyklad:
-W maxie aby przelaczac sie miedzy powiekszonym widokiem np. z Left do Top trzeba naciskac przycisk minimalizacji, potem poruszyc kamera w oknie top i nacisnac przycisk maxymalizacji. W maya wystarczy tylko 2 razy nacisnac spacje, raz aby zminimalizowac, a drugi raz na wybranym oknie.
-W maya niema czegos takiego jak editablepolys itp. tam poprostu klikasz na obiekt PPM i masz opcje od edycji. Mozesz jednoczesnie moc edytowac wiele obiektow.
- Zaznaczanie krawedzi i polygonow tez jest znacznie latwiejsze w maya
kdy zaznaczymy jakis polygon a nastepnie klikniemy 2x na polygonie znajdujacym sie obok maya automatycznie zaznaczy nam wszystkie kolejne polygony (np. gdy zaznaczamy cos na walcu to nam zaznaczy polygony do okola)
- Pod przyciskami 1, 2 i 3 znajduje sie przelaczanie na Subdivs, czyli wlaczenie/wylaczenie meshsmootha
no nie napracowalem sie, bo chcialem tylko zrobic model jak najbardziej przypominajacy ten na gameplayu (gra ma wyjsc w 2010r. wiec nie mam innych zrodel).
Model nadaje sie do wykorzystania do gry, sa przygotowane 3 tekstury 512x512 (kolor, normalmapa, tekstura koloru teamu) a model zbudowany jest z 284 polygonow.
Na obrazku model zostal wyrenderowany przez DX9 z normalmapami, czyli podobnie jak w grze, a tlo zostalo wyrenderowane w maxie w mentalu i zlozone w calosc w photoshopie.
No coz, to bylo ciekawe cwiczenie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum