Wysłany: 2008-06-10, 14:21 [przebieg pracy nad projektem] "Pokoj administracji for
Heja
jako ze niechce mi sie drugi raz tego pisac, wiec przekopiuje juz tresc z innego forum, ktore organizowalo konkurs i pod ktore robilem ten opis, wiec za wszelkie niescislosci przepraszam :
"Postanowilem zalozyc temat, w ktorym przedstawie jak przebiegaly prace nad moim projektem, rozne plany i mase renderkow, bo niektore sa fajne
Wiec wszystko zaczelo sie od tego skromnego projektu na kartce:
wygladalo to fajnie, no ale trzeba jeszcze sie w ogole nauczyc czegokolwiek o maxie Na poczatku pracowalem z moim starym dobrym 3ds max'em 6, ktorego instalacje mam na szkolnej plycie od informatyki ;] Po kilku dniach meczenia sie z programem powstaly pierwsze modele i dokladniejszy plan budynku:
plan pokoju1
jednostki w metrach
render1-1
render1-2
render1-3
No to mialem juz jakas podstawe, caly budynek byl wymierzony, mialem dokladne plany i moglem sie brac za dalsze modyfikacje. Kolejnym krokiem bylo zrobienie okien, roznych kolumn schodkow itp.
render2-1
render2-2
render2-3
No i juz jako taki model pomieszczenia mialem jednak jedna rzecz nie dawala mi spac spokojnie - za niski dach jak na tak duze pomieszczenie. Wiec nastepnego dnia zabralem sie za powiekszanie scian, kolumn itp. oraz dodanie roznych belek tuz pod dachem.
render3-1
render3-2
No i teraz cale pomieszczenie wygladalo juz "masywnie". Postanowilem sie wiec wziac za oswietlenie. Bawilem sie swiatlami omni, direct light itp. ale niezbyt ciekawie to wygladalo. Tutaj z pomoca przyszedl mi Kolas, ktorego pozwole sobie pozdrowic (pozdro zia ), ktory zaproponowal mi sciagniecie nowej wersji maxa, oraz Vraya (konkretnie max9 i vray 1.5). Na poczatku nie widzialem zbytniej roznicy w dzialaniu tych wersji tego programu, jednak po pewnym czasie czytania ogladania renderow i wielu stron o Vrayu zdalem sobie sprawe jakim poteznym narzedziem jest. No, ale co z tego skoro nie umialem z niego korzystac? W zwiazku z zaistniala sytuacja musialem ruszyc do roboty wujka google, ktory jak zawsze, znalazl to co bylo potrzebne - tutki o vray Po nastepnych kilku dniach, powstaly pierwsze rendery scenki z oswietleniem vray:
render4-1
render4-2
render4-3
I teraz zaczelo sie pieklo, wlaczam kompa z checia wznowienia prac, odpalam plik maxa i ....
blad unhandelt exception (czy jakos tak) Wiadomo jaka byla moja reakcja, nie trzeba opisywac Przez ten blad na ok. tydzien prace nad projektem zostaly przerwane. Nie moglem nic zrobic, a rozwiazania znalezione w necie nie pomagaly. Tutaj jednak pomoglo mi 2 userow forum max3d.pl (polecam jesli ktos interesuje sie malunkiem cyfrowym, lub modelowaniem 3d i mam nadzieje ze nie otrzymam za to nagrody od adminow ) Ktorych rowniez pozdrawiam mimo, iz raczej nie beda czytac tego tematu Problem zostal wiec rozwiazany, prace wznowione, a wiedza o ustawieniach vraya wieksza niz przed bledem. Zaczely powstawac juz calkiem fajne renderki, z ktorych na szczegolna uwage zasluguja rendery mebli A otooooo i one:
miejsce dla vipow 1
miejsce dla vipow 2
futurystyczna szafeczka
oraz biurko...
... i regal
Zestaw mebli biurowych "poczuj sie adminem" xD
oraz szkice mebli i detali pomieszczenia:
i malunek
Wiec to by bylo na tyle, jednak nie dalem jeszcze najwazniejszego, czyli koncowych renderow.
Fast rendery:
oraz rendery wyslane na konkurs
Pozdro
Wysłany: 2008-06-10, 20:24
Ja mam o polowe slabszy sprzet ale moze mi pociagnie 9 maxa. Warto sprobowac.
Widze ze ten plugin ladne cuda tworzy. Trzeba go z testowac.
Przyznac jednak sie trzeba ze dawno nie pracowalem w 3D.
Wysłany: 2008-06-11, 22:14
Fuji napisał/a:
Najdluzej renderowalem obraz 26h. Takze mnie chyba juz nic nie zaskoczy.
Pozdrawiam i jeszcze raz gratulacje niezlych pracek.
Na swiatlach opartych na VRay ? Jak nie, to jednak Cie zaskoczy czas renderingu ze swiatlami VRay xD Wiem, bo renderowalem poczatkowy model do tego samego konkursu co Ozon
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum