Poprzedni temat «» Następny temat
[przebieg pracy nad projektem] "Pokoj administracji for
Autor Wiadomość
ozonex 
User

Wysłany: 2008-06-10, 15:21   [przebieg pracy nad projektem] "Pokoj administracji for

Heja :D
jako ze niechce mi sie drugi raz tego pisac, wiec przekopiuje juz tresc z innego forum, ktore organizowalo konkurs i pod ktore robilem ten opis, wiec za wszelkie niescislosci przepraszam :

"Postanowilem zalozyc temat, w ktorym przedstawie jak przebiegaly prace nad moim projektem, rozne plany i mase renderkow, bo niektore sa fajne :)

Wiec wszystko zaczelo sie od tego skromnego projektu na kartce:

wygladalo to fajnie, no ale trzeba jeszcze sie w ogole nauczyc czegokolwiek o maxie :D Na poczatku pracowalem z moim starym dobrym 3ds max'em 6, ktorego instalacje mam na szkolnej plycie od informatyki ;] Po kilku dniach meczenia sie z programem powstaly pierwsze modele i dokladniejszy plan budynku:

plan pokoju1

jednostki w metrach

render1-1

render1-2

render1-3

No to mialem juz jakas podstawe, caly budynek byl wymierzony, mialem dokladne plany i moglem sie brac za dalsze modyfikacje. Kolejnym krokiem bylo zrobienie okien, roznych kolumn schodkow itp.

render2-1

render2-2

render2-3

No i juz jako taki model pomieszczenia mialem :) jednak jedna rzecz nie dawala mi spac spokojnie - za niski dach jak na tak duze pomieszczenie. Wiec nastepnego dnia zabralem sie za powiekszanie scian, kolumn itp. oraz dodanie roznych belek tuz pod dachem.

render3-1

render3-2

No i teraz cale pomieszczenie wygladalo juz "masywnie". Postanowilem sie wiec wziac za oswietlenie. Bawilem sie swiatlami omni, direct light itp. ale niezbyt ciekawie to wygladalo. Tutaj z pomoca przyszedl mi Kolas, ktorego pozwole sobie pozdrowic (pozdro zia :D ), ktory zaproponowal mi sciagniecie nowej wersji maxa, oraz Vraya (konkretnie max9 i vray 1.5). Na poczatku nie widzialem zbytniej roznicy w dzialaniu tych wersji tego programu, jednak po pewnym czasie czytania ogladania renderow i wielu stron o Vrayu zdalem sobie sprawe jakim poteznym narzedziem jest. No, ale co z tego skoro nie umialem z niego korzystac? W zwiazku z zaistniala sytuacja musialem ruszyc do roboty wujka google, ktory jak zawsze, znalazl to co bylo potrzebne - tutki o vray :D Po nastepnych kilku dniach, powstaly pierwsze rendery scenki z oswietleniem vray:

render4-1

render4-2

render4-3

I teraz zaczelo sie pieklo, wlaczam kompa z checia wznowienia prac, odpalam plik maxa i ....
blad unhandelt exception (czy jakos tak) Wiadomo jaka byla moja reakcja, nie trzeba opisywac :P Przez ten blad na ok. tydzien prace nad projektem zostaly przerwane. Nie moglem nic zrobic, a rozwiazania znalezione w necie nie pomagaly. Tutaj jednak pomoglo mi 2 userow forum max3d.pl (polecam jesli ktos interesuje sie malunkiem cyfrowym, lub modelowaniem 3d i mam nadzieje ze nie otrzymam za to nagrody od adminow :D ) Ktorych rowniez pozdrawiam mimo, iz raczej nie beda czytac tego tematu :P Problem zostal wiec rozwiazany, prace wznowione, a wiedza o ustawieniach vraya wieksza niz przed bledem. Zaczely powstawac juz calkiem fajne renderki, z ktorych na szczegolna uwage zasluguja rendery mebli :D A otooooo i one:

miejsce dla vipow 1

miejsce dla vipow 2

futurystyczna szafeczka :P

oraz biurko...

... i regal :D

Zestaw mebli biurowych "poczuj sie adminem" xD

oraz szkice mebli i detali pomieszczenia:

i malunek :D

Wiec to by bylo na tyle, jednak nie dalem jeszcze najwazniejszego, czyli koncowych renderow.

Fast rendery:

oraz rendery wyslane na konkurs

Pozdro :D

sylwu$ 
J.Administrator

Wysłany: 2008-06-10, 17:41   

Nie czytalam, tylko ogladalam rysunki, ale genialne Ozon ;) .

ozonex 
User

Wysłany: 2008-06-10, 17:55   

dzieki :D troche sie nad tym napracowalem ale i tak mozna powiedziec ze jest nieskonczone. Jednak nie mam zamiaru do tego wracac :P

sylwu$ 
J.Administrator

Wysłany: 2008-06-10, 18:16   

Zawsze cos zawsze mozna poprawic. Ale ja nie widze takiej potrzeby ;) .

Crow 
Administrator

Wysłany: 2008-06-10, 18:46   

Zajebiste stary , masz do tego leb

Fuji 
Administrator

Wysłany: 2008-06-10, 21:04   

Powiem ci ze jestem mile zaskoczony. Prace pierwsza klasa. Az nie idzie uwierzyc.
Mozesz powiedziec na jakim sprzecie pracujesz??

ozonex 
User

Wysłany: 2008-06-10, 21:10   

dzieki :D

Fuji:
C2D e6600 4mb 2,4@3,2ghz
2x 1gb ram DDRII kingston 667mhz@847mhz
GF 8600GT palit sonic+
Asus P5K
Monitor 16" Philips (cholernie dobra matryca ktora wynagradza niewielkie rozmiary ;])
+
Pentagram Titan xD

komp kupiony pod gry, ale sie niezle spisuje w 2D i 3D :D

Fuji 
Administrator

Wysłany: 2008-06-10, 21:24   

Ja mam o polowe slabszy sprzet ale moze mi pociagnie 9 maxa. Warto sprobowac.
Widze ze ten plugin ladne cuda tworzy. Trzeba go z testowac.
Przyznac jednak sie trzeba ze dawno nie pracowalem w 3D.

ozonex 
User

Wysłany: 2008-06-10, 22:20   

plugin dziala cuda ale uwazaj, bo po wrzuceniu swiatel Vray renderowac si sie bedzie dluuuuuuuugo :P

Miecio 
User

Wysłany: 2008-06-10, 23:06   

Czlowieku... szacunek.

skorupa1992 
User

Wysłany: 2008-06-11, 19:36   

Ja tez chce tak umiec:D

RaRu 
User

Wysłany: 2008-06-11, 19:44   

Rewelacja!
W czym to "sklejales" ?

ozonex 
User

Wysłany: 2008-06-11, 20:10   

dzieki

RaRu napisał/a:
W czym to "sklejales" ?

w tekscie jest wszystko opisane :P
3d max 9 + Vray 1.5 (plugin)

Fuji 
Administrator

Wysłany: 2008-06-11, 22:58   

ozonex napisał/a:
plugin dziala cuda ale uwazaj, bo po wrzuceniu swiatel Vray renderowac si sie bedzie dluuuuuuuugo :P

Najdluzej renderowalem obraz 26h. Takze mnie chyba juz nic nie zaskoczy.
Pozdrawiam i jeszcze raz gratulacje niezlych pracek.

kolas 
User

Wysłany: 2008-06-11, 23:14   

Fuji napisał/a:

Najdluzej renderowalem obraz 26h. Takze mnie chyba juz nic nie zaskoczy.
Pozdrawiam i jeszcze raz gratulacje niezlych pracek.

Na swiatlach opartych na VRay ? Jak nie, to jednak Cie zaskoczy czas renderingu ze swiatlami VRay xD Wiem, bo renderowalem poczatkowy model do tego samego konkursu co Ozon :D

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi