Wysłany: 2009-01-30, 20:36
pracki wyje**ne xd najlepszy ptaszek:P moglbys zapodac linka do Ilustratora?najlepiej torrent albo cos bylbym wdzieczny...szukalem niby ale tam jakies fejki
uwazaj mlody skajlokeze
aXE napisał/a:
jeszcze wczoraj chcialem byc kosmonalta, a dzis strazakiem xD
Serwus
Taka sobie ta praca, mysle ze nie ma jej co oceniac. Moge ocenic twoj ogol prac w dziedzinie vectorow. Napisales ze cieniowanie ci nie wychodzi, dlatego tez nie pokazesz, hmm... nie rozumiem Cie, nie lepiej zebys wystawil prace z bledami a My pomoglibysmy Ci wtedy wskazac bledy? Mysle ze tak byloby lepiej dla Ciebie.
Rob bardziej skomplikowane prace bo widze ze podstawy poruszania sie w programie masz.
tak jak matty. przerysowywanie juz masz opanowane. teraz pracuj nad robieniem wlasnych projektow oraz wieksza uwage zwracaj na koloryzacje oraz cieniowanie. co do ostatniej pracy to ksztalt ladnie oddany. ale zabraklo mi tam gradientow i tych nieszczesnych cieni. jedyne miejsce gdzie uzyles gradientu jest oko.
ps. widze ze ciagle brniesz do przodu a ja cos stanalem w miejscu jesli o vektorki chodzi troche mnie zmotywowales
Wez sobie np. gumke do scierania, postaw za nia lampke i obczaj na jakiej zasadzie tworzy sie cien.
Zacznij obracac lampka, przyblizac, oddalac i obczaj zmiany jakie nastepuja.
Tak jest w rysunku/malarstwie
Wektorowki o ile sie nie myle bazuja na najprostrzej zasadzie swiatlocienia ktory tworzy sie od bryl wyjsciowych, oraz kierunkowo skierowanego swiatla.
Czyli prosto ujmujac. jak masz np. glowe (kula) swiatlo pada z lewej to cien powstaje po drugiej stronie kuli. Kolor cienia to nic innego jak przyciemniona wersja danej barwy.
W wektorze cienie sie ze soba najczesciej poprostu lacza zeby stworzyc "cudzyslowiowe 3d pracki na bazie dwoch kolorow. Czyli jesli masz glowe np. rozowa, i owalny kapelusz zolty, to przyciemniasz barwe zolta nadajac kapeluszowi forme bryly, i jadac dalej przyciemniasz rozem glowe.
Zrobilem szybkie zobrazowanie sytuacji poslugujac sie twoim wektorkiem. Czerwonym kolorem rozbilem ci tez rysunek na bryly. ( Nie chce zasmiecac twojej teczki, wiec daje link.)
oczywiscie mozna pojsc dalej, tworzyc cien padania kapelusza na glowe, dokladnie opracowywac kazda pracke w wyobrazni bazujac na pelnym rozplanowaniu trojwymiarowosci form, ale to juz wyzsza szkola jazdy xd
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum