Poprzedni temat «» Następny temat
Arti zmagania z anatomia
Autor Wiadomość
Arti 
User

Wysłany: 2009-02-12, 20:41   Arti zmagania z anatomia

Poniewaz od jakiegos czasu studiuje anatomie na bazie ksiazki Brigdman'a
bede stystematycznie zamieszczal szkice ktore wykonuje.

Chodzi o to, zeby nie przerysowywac, tylko umiec narysowac cala postac czlowieka w dowolnej pozycji bez modelu. Tak jak to robil da'Vinci, Rembrandt, Michal Aniol inni wielcy artysci.

Wszystkie zamieszczone szkice sa rysowane z wyobrazni. Wybaczcie nie wyczyszczone skany. Ale nie sa to arcydziala, tylko sybkie rysuneczki pomagajace utrwalic to co juz sie nauczylem.

w ostatniej pracy postaralem sie o troche lepszy rysunek, przedstawiajacy na ile potrafie narysowac postac z wyobrazni w tym momencie. (klatke, czesc szyjna, glowe i zarys reki)

Jesli ktos ma ochote ze mna sie zmagac z anatomia ludzka, to temat jest otwarty dla wszystkich.

Radix 
User

Wysłany: 2009-02-12, 22:08   

O! I to mi sie podoba. Widze, ze zrozumiales moje aluzje. Cieszy mnie, ze bierzesz sie za siebie, Nikos. Czesto aktualizuj.

Arti 
User

Wysłany: 2009-02-12, 22:16   

Radek, eh. Mowilem ze studiuje anatomie od ponad 2 miechow.

ostanowilem ze jednak wroce do podstaw. I tak - Laleczka. Po tych szesciu kartkach doszedlem do wniosku ze potrafie ja wyrysowac w dowolnej wymyslonej pozycji.

Na kazda laleczke poswiecilem max 1-2min. I tu popracowalem troche nad precyzja proporcji. Chociaz wiem, ze nogi zawsze szly mi ciezko. Laleczki moglbym rysowac w nieskonczonosc, i juz prawie z zamknietymi oczami :D Szkoda na nie czasu.

Radix 
User

Wysłany: 2009-02-12, 22:23   

Szkoda tylko, ze o ile patyczki latwo skrobac, tak dorzucic temu troche mieska juz gorzej mi zawsze szlo :) Ale mam nadzieje, ze Tobie bedzie to lepiej wychodzilo.

Arti 
User

Wysłany: 2009-02-12, 22:31   

Zmieniam taktyke pracy. sam bede sobie tworzyl modele na bazie poznanych elementow. Zrywam z posrednimi rysunkami (np. tymi z ksiazek o rysowaniu czlowieka itd) Sam bede sobie tworzyl modele na bazie poznanych juz elementow. Bede tez zapisywal w miedzy czasie swoje spostrzezenia jesli moge.

I tak zaczynajac od ukladu kostnego.
Chyba najwieksza role w ruchu calego czlowieka w ukladzie kostnym odgrywa kregoslup. laczy on cala mase dolna przez klatke piersiowa az po glowe. Wplywa on na ruch gornej masy do dolnej. I tak:

Zaczynam rysowac od glowy, potem nadaje ruch kregoslupem. potem dorysowuje klatke

hmm.. Poniewaz nie mam dostepu do rozkrojonego ciala czlowieka wziolem sie za zdiecia poszczegolnych kosci w necie.

Po dzisiejszej nocce potrafie wyrysowac szkielet klatki piersiowej z kazdej strony. Poznalem ogolna mechanike stawow. I nauczylem sie wpisywac szkielet klatki w ogolna bryle +kregoslup, oczywiscie. A, i pozwolilem sobie na troche dokladniejsza analize kosci przedramienia i ramienia.

Mysle ze jestem o krok do przodu.

Mam jeszcze spore problemy z miednica i lopatkami. Zajme sie tym w pierwszej kolejnosci.

pozdrawiam, Nikodem.

Kazu 
Moderator

Wysłany: 2009-02-13, 08:27   

ozonex 
User

Wysłany: 2009-02-13, 10:56   

super ci to idzie, gratuluje :D
Postaram sie podeslac ci kilka skanow z moich ksiazek anatomicznych, moze ulatwi ci to prace ;)

crystaL 
User

Szmal: 5000g4u
Wysłany: 2009-02-13, 15:40   

no jestem coraz to pod wiekszym wrazeniem :)

Arti 
User

Wysłany: 2009-02-14, 15:32   

Kolejna praca nad struktura czlowieka. Czyli rysuj ze zrozumieniem. Wszystkie zamieszczone prace sa rysowane z wyobrazni.

Okazalo sie, ze mialem spore zaleglosci jesli chodzi o bryly. Nadrobilem to.
Mechanike szkieletu potrafie wyrysowac w dowolnej pozycji.

Spostrzezenia. caly uklad czlowieka jest nie podzielna czescia. Kazdy element ma wplyw na inny. I tak: nie da sie np. narysowac calego tlowia z zaznaczeniem wszystkich miesni a potem dorysowac sobie glowe. I tu zwracam sie do ludzi ktorzy np rysuje kazda czesc z roznych zdiec.

pracuje dalej.
pozdrawiam. Nikodem.

[ Dodano: 2009-02-27, 16:38 ]
kolejne studia anatomiczne. Myslalem ze uda mi sie zrobic wiecej ale zaczalem dpokladniej badac poszczegolne elementy i sporzadzac male notatki. ;)

[ Dodano: 2009-09-04, 09:54 ]

Odpowiedz do tematu