Wysłany: 2009-02-12, 20:41 Arti zmagania z anatomia
Poniewaz od jakiegos czasu studiuje anatomie na bazie ksiazki Brigdman'a
bede stystematycznie zamieszczal szkice ktore wykonuje.
Chodzi o to, zeby nie przerysowywac, tylko umiec narysowac cala postac czlowieka w dowolnej pozycji bez modelu. Tak jak to robil da'Vinci, Rembrandt, Michal Aniol inni wielcy artysci.
Wszystkie zamieszczone szkice sa rysowane z wyobrazni. Wybaczcie nie wyczyszczone skany. Ale nie sa to arcydziala, tylko sybkie rysuneczki pomagajace utrwalic to co juz sie nauczylem.
w ostatniej pracy postaralem sie o troche lepszy rysunek, przedstawiajacy na ile potrafie narysowac postac z wyobrazni w tym momencie. (klatke, czesc szyjna, glowe i zarys reki)
Jesli ktos ma ochote ze mna sie zmagac z anatomia ludzka, to temat jest otwarty dla wszystkich.
Radek, eh. Mowilem ze studiuje anatomie od ponad 2 miechow.
ostanowilem ze jednak wroce do podstaw. I tak - Laleczka. Po tych szesciu kartkach doszedlem do wniosku ze potrafie ja wyrysowac w dowolnej wymyslonej pozycji.
Na kazda laleczke poswiecilem max 1-2min. I tu popracowalem troche nad precyzja proporcji. Chociaz wiem, ze nogi zawsze szly mi ciezko. Laleczki moglbym rysowac w nieskonczonosc, i juz prawie z zamknietymi oczami Szkoda na nie czasu.
Szkoda tylko, ze o ile patyczki latwo skrobac, tak dorzucic temu troche mieska juz gorzej mi zawsze szlo Ale mam nadzieje, ze Tobie bedzie to lepiej wychodzilo.
Zmieniam taktyke pracy. sam bede sobie tworzyl modele na bazie poznanych elementow. Zrywam z posrednimi rysunkami (np. tymi z ksiazek o rysowaniu czlowieka itd) Sam bede sobie tworzyl modele na bazie poznanych juz elementow. Bede tez zapisywal w miedzy czasie swoje spostrzezenia jesli moge.
I tak zaczynajac od ukladu kostnego.
Chyba najwieksza role w ruchu calego czlowieka w ukladzie kostnym odgrywa kregoslup. laczy on cala mase dolna przez klatke piersiowa az po glowe. Wplywa on na ruch gornej masy do dolnej. I tak:
Zaczynam rysowac od glowy, potem nadaje ruch kregoslupem. potem dorysowuje klatke
hmm.. Poniewaz nie mam dostepu do rozkrojonego ciala czlowieka wziolem sie za zdiecia poszczegolnych kosci w necie.
Po dzisiejszej nocce potrafie wyrysowac szkielet klatki piersiowej z kazdej strony. Poznalem ogolna mechanike stawow. I nauczylem sie wpisywac szkielet klatki w ogolna bryle +kregoslup, oczywiscie. A, i pozwolilem sobie na troche dokladniejsza analize kosci przedramienia i ramienia.
Mysle ze jestem o krok do przodu.
Mam jeszcze spore problemy z miednica i lopatkami. Zajme sie tym w pierwszej kolejnosci.
Kolejna praca nad struktura czlowieka. Czyli rysuj ze zrozumieniem. Wszystkie zamieszczone prace sa rysowane z wyobrazni.
Okazalo sie, ze mialem spore zaleglosci jesli chodzi o bryly. Nadrobilem to.
Mechanike szkieletu potrafie wyrysowac w dowolnej pozycji.
Spostrzezenia. caly uklad czlowieka jest nie podzielna czescia. Kazdy element ma wplyw na inny. I tak: nie da sie np. narysowac calego tlowia z zaznaczeniem wszystkich miesni a potem dorysowac sobie glowe. I tu zwracam sie do ludzi ktorzy np rysuje kazda czesc z roznych zdiec.
pracuje dalej.
pozdrawiam. Nikodem.
[ Dodano: 2009-02-27, 16:38 ]
kolejne studia anatomiczne. Myslalem ze uda mi sie zrobic wiecej ale zaczalem dpokladniej badac poszczegolne elementy i sporzadzac male notatki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum