Poprzedni temat «» Następny temat
crystaL --> dp
Autor Wiadomość
crystaL 
User

Szmal: 5000g4u
Wysłany: 2009-01-04, 23:12   

Lewa kosc policzkowa powinna powedrowac w prawo o 1cm, cala czacha powinna byc dluzsza o 0,5cm ,a lewe(xD) oko jest za duze po prostu... aha i jeszcze te wlosy, one sa na zdjeciu cale czarne ,a z mojego 5B nie moglem wyciagnac wiecej czerni i nie chcialo mi sie ujednolicic... stwierdzam, ze znowu wybralem zle zdjecie xD .

Ja jestem zadowolony... jak na 3 miesiace powaznego rysowania to nie jest zle, chyba mam i mialem talent od zawsze, bo nie ktorzy rysuja ponad 2 lata i nie potrafia tak narysowac :P <skromnis>

pozdrawiam... moze jeszcze ktos pokusi sie o komentarz

Arti 
User

Wysłany: 2009-01-05, 00:03   

ja juz nic nie dodam. ale powiem ze w takim razie czekam na wiecej prac ;)

a, ze portrety zawsze byly i beda dla mnie kula od nogi, ja bym lepiej nie narysowal.

pozdrawiam. keep going.

Matty 
User
Inny

Wysłany: 2009-01-05, 14:42   

Arti napisał/a:
pogratulowac pracki. Oczy robia wrazenie, chociaz jest pare mankamentow.

Szkoda ze nie posiedziales nad tym jeszcze z godzinki zeby skonczyc dol i wlosy z prawej strony.

Nie podoba mi sie natomiast ucho. Wystaje troche dziwacznie :?
Cienie na policzkach zdradzaja ze rysowales ze zdiecia. Troche anatomia tam nie pasuje. (kosci policzkowe po obu stronach rozne)

Tu kolega praktycznie wszystko napisal. Wlosy i oczy robia wrazenie naprawde ladne. Jednak ta kosc psuje mi tu wszystko.

Radix 
User

Wysłany: 2009-01-05, 17:14   

Jej lewe oko jest zbyt blisko nosa, zas brew zbyt skosna. Co do oka, to ma tez ono inny ksztalt i wcale nie jest mniejsze w stosunku do drugiego, tylko inaczej ulozone. Zauwaz, ze twarz jest niby frontalnie rysowana, a wyglada jak lekka spod skosu. Nos wyglada jak po zlamaniu. Ucho jest wrecz paskudne i za wysoko. Jak wlosy po jej prawej stronie jeszcze ujda, tak te po lewej sa tragiczne. zuchwa jest niesymetryczna, zas szyja za chuda (na czym jej sie ta glowa trzyma?). Dol pomimo tego, ze lekko szkicniety, to pokazuje zbyt waskie ramiona i zas niesymetryczne. Ciezko mi wytknac jeszcze wieksze bledy, poniewaz nie widze zdjecia wzorcowego - moze tyle, ze cieniowanie miejscami totalnie lezy. Co do przechwalek, to nie ma co sie cieszyc, poniewaz wolalbym widziec prace w wydaniu troche gorszym, ale przynajmniej poprawna anatomicznie. Nie wszystko zloto, co sie swieci, Panie kolego.

crystaL 
User

Wysłany: 2009-01-05, 17:49   

http://iv.pl/images/dbjufhd97vadklsr53u0.jpg < model teraz to mi sie wszystko pomieszalo bo ja mowie o lewej stronie obrazka a nie o jej lewej stroni xD

Radix 
User

Wysłany: 2009-01-05, 18:05   

To ja tak na szybkiego zwykle pomocnicze linie, ktore pomoga Ci zrozumiec te wieksze bledy.
http://img393.imageshack....14751841zd8.jpg
http://img82.imageshack.us/my.php?image=ks2kc1.jpg
Twarz narysowales zbyt szeroka, zas za malo pociagla. Co do niektorych bledow - jak widze, na oryginale rowniez tak jest (waska szyja, czy ta nieszczesna brew). Byc moze az tak mocno rzucalo sie to w oczy ze wzgledu na nieproporcjonalnosc wielu rzeczy. A moze to tez byc po prostu moja niekompetencja jesli chodzi o kobieca anatomie (glownie zarzucam sobie szyje). Zwroc uwage na specyficzne linie od nosa do oczu. Zawsze noski zaczynaja poczatek oka (jak mozna zobaczyc na oryginale). Bardzo tez czesto koncowki ust siegaja do zrenic. Ucho zazwyczaj znajduje sie pomiedzy ustami a brwia. Czesto wszystko zalezy od anatomii twarzy, ale tym sie dobrze jest bawic po opanowaniu standardow (takie jest moje zdanie). Coz, cwicz dalej i mam nadzieje, ze pomoglem. Ach - nie staraj sie skopiowac wszystkiego, a zrozumiec jak to sie dzieje, ze tak jest. To bardzo pomocne, zwlaszcza po pozniejszym przestawieniu sie na rysowanie z wyobrazni.

crystaL 
User

Wysłany: 2009-01-05, 18:18   

dzieki nastepny bedzie na pewno lepszy :p

Arti 
User

Wysłany: 2009-01-05, 19:13   

Radix. jak zwykle "krytycznie". Nic sie nie zmieniles. D:

crystaL 
User

Wysłany: 2009-01-11, 22:41   

:P ... dzieci nie powinny ogladac roll

Arti 
User

Wysłany: 2009-01-11, 23:02   

Poniewaz mam slabosc do ladnych pan pokusze sie o troche wiekszy komentaz.

Bledy w rysunku gleboko zakozenione sa w anatomi, ktorej ci brakuje. (nie bede wymienial bo jest tego sporo, a znajac zycie to radix i tak doglebnie zanalizuje pracke). Chodzi o to ze przerysowywanie ze zdjecia tez powinno byc z glowa. Starales sie rysowac bryla i to sie ceni, choc cienie stawiane byly plama w plame z obrazka. Zaczynales rysunek od glowy, to tez dobrze... i tak jadac powoli w dol traciles cierpliwosc. I tak wyszla pani anorektyczka :P

Moja rada to, najpierw jakis tutek. o tworzeniu modelu postaci, potem jakas gruba ksiazka od biologii, 100 szybkich szkicow roznych panienek, i 10 lat pracy z modelem xD

Ale jestes na dobrej drodze i jestem rad ze probujesz. Nie zniechecaj sie.
pozdrawiam. ;)

ozonex 
User

Wysłany: 2009-01-11, 23:26   

no jak dla mnie widac postep, choc nadal anatomia kuleje. Radzil bym tutaj zalatwic jakies ksiazki o anatomii dla artystow (szukaj pod nazwa "anatomia dla artystow")

Arti napisał/a:
Zaczynales rysunek od glowy

z tego co wiem to powinno sie zaczynac od szybkiego naszkicowania ogolu, zeby nie stracic proporcji najlepiej zaczynajac od szkieletu. A przynajmniej tego sie doczytalem i to sie u mnie sprawdzilo w praktyce :P

Kiedys tez znalazlem taka strone ze byly cwiczenia z anatomii. Bylo np. takie cos ze pokazywala ci sie jakas poza (same miesnie, bez skory) i miales 1min na narysowanie tego, trzeba bylo wtedy zaznaczyc ogol i najbardziej rzucajace sie w oczy rzeczy.
Innym cwiczeniem bylo tez ze byl czarno bialy obrazek ktory oznaczal objetosc czlowieka - biale to tlo, czarne to czlowiek. No i tak trzeba bylo narysowac ta postac, takie cwiczenie z ogolu i wyczucia objetosci.

tak czy siak musisz cwiczyc dalej i przede wszystkim - nie poddawaj sie, bo rysunek to bardzo trudna sprawa, ale da rade dojsc do upragnionego poziomu, wystarczy duzo cwiczyc.

crystaL 
User

Wysłany: 2009-01-12, 14:39   

Arti napisał/a:
Zaczynales rysunek od glowy, to tez dobrze... i tak jadac powoli w dol traciles cierpliwosc. I tak wyszla pani anorektyczka :P

no zaczalem glowe, a pozniej zaczalem rysowac nogi i dla tego wyszedl zbyt dlugi tlow

Matty 
User
Inny

Wysłany: 2009-01-12, 16:51   

wlosy i stopy luksus. Pozatym troszke przy kosci ;)

crystaL 
User

Wysłany: 2009-02-23, 16:44   

praca dosc stara bo ostatnia kreske mazlem gdzies przed Bozym Narodzeniem... nie mam zamiaru dokanczac(moze kiedys ). Format : dlugosc cos ponad metr wiec to chyba A2, rysowane na zajeciach.
Wiem ze butelka krzywa :> poza tym wydaje mi sie, ze nie zle - oczywiscie rysowane z kompozycji nie zdjecia :)

PS sorry za zdjecie ale nie chcialo mi sie skanowac, bo by wyszlo 10 czesci i pozniej jeszcze to zlozyc ...

I nie lugo kolejny portret :P

Matty 
User
Inny

Wysłany: 2009-02-23, 17:12   

strasznie krzywe. ta butelka np.

Odpowiedz do tematu