Najlepsze maszyny rolnicze -aktualne ogłoszenia Najlepsze ceny- sklep motoryzacyjny gdańsk -sprawdź koniecznie.
Poprzedni temat «» Następny temat
crystaL --> dp
Autor Wiadomość
crystaL 
User

Szmal: 5000g4u
Wysłany: 2009-08-12, 16:52   

Radix napisał/a:
Nie kopiuj od razu, tylko pierw lekki szkic, pozniej jakis lekki swiatlocien i tak brniesz do doskonalosci i detalizacji.

Wlasnie i to jest moj podstawowy blad... bo ja przewaznie zaczynam od oka i tak dokladam poszczegolne elementy oops

A w speedzie wlasnie robilem lekki szkic wszystkiego a dopiero potem troche cienia :D
I wydaje mi sie ze juz o wiele lepiej wyszlo

[ Dodano: 2009-08-13, 14:26 ]

Pencils : 2b,3b,5b
Time: 35-40m

:D

Badbanan14 
User
Wychowany na bledach

Wysłany: 2009-08-18, 16:23   

Smutny ten dzieciak. Ale ladnie wyszedl, to co mi nie pasuje to wlosy takie dziwne i ucho jakies smieszne, no i to ponizej glowy jakos wg nie wiem co to przypomina :P Ogolnie pozytywnie, ladnie.

crystaL 
User

Wysłany: 2009-08-18, 17:40   

Przyjaciolka, prezent na urodziny :D slaby skan, lewe oko juz oprawilem.
Olowki : 2b.5b.3h
Czas : jakies 3,5h :D

PS wedlug mnie moj najlepszy rysunek
Moj skaner sporo ujmuje XD

Mariusz10 
User

Wysłany: 2009-08-18, 18:40   

O lal serio mi sie podoba :)
Wlosy sa boskie i podobaja mi sie najbardziej ajj

Arti 
User

Wysłany: 2009-08-18, 20:46   

Brawo. W tym rysunku zawrate jest wszystko czego sie do tej pory nauczyles.

nie mowie ze jest on wystarczajaco "poprawny albo "dobry" , ale jest w nim praca nad ogolem, ciekawa kreska (choc miejscami wymeczona) oddanie waloru i kontrastu (wlosy,czapka a reszta) i utrzymanie proporcji.

To czego ci jeszcze brakuje to glebszego wyczucia bryly i tworczej swobody. ;)
moze troche oderwania od postaci? Proponuje zrobic jakies pseldo maszyny, roboty, pojazdy.
Albo architekturke. Z kazdej dziedziny naprawde sporo mozna sie nauczyc.

crystaL 
User

Wysłany: 2009-08-18, 23:17   

Arti napisał/a:
Albo architekturke. Z kazdej dziedziny naprawde sporo mozna sie nauczyc.

Wlasnie teraz zamierzam troche arichtekruty i wogole jakis wnetrz komnat itp. bo chce wlasnie na studia architektoniczne isc a w sesjach rysunkowych podczas rekrutacji takie tematy byly :D

Radix 
User

Wysłany: 2009-08-19, 08:28   

cwicz budowle ogolne, jesli chcesz isc na architekture. No i powinienes o niej miec jako taka wiedze ogolna. Wiedziec, co w jakim stylu jest budowane. Bardzo czesto sa jakies katedry, koscioly itp. Jesli dostaniesz temat o narysowaniu parku blablabla, to uwzglednij ludzi, ich miejsce w przestrzeni, dodaj takze jakas pogode (na to bardzo czesto zwracaja uwage) i jej oddzialywanie na ludzi. Na pewno bedzie rysunek z modelki, a drugi jako temat. Temat moze byc rozniasty. Ja mialem temat zlozony z dwoch prac. Kiedys skanowalem Nikosiowi chyba. Wnetrza tez bardzo wazne. Najwazniejsze jednak sa bryly. Jak opanujesz budowle, to rowniez jakies pojazdy zebys mial obcykane (ze dwa rozne modele z kazdej strony).

crystaL 
User

Wysłany: 2009-08-19, 11:06   

Rysunek z modelki mam juz opanowany - jako tako
Wiedza jakas jest - sie ma 6 z WOK'u x]
Jeszcze mam 2 lata moze sie wyrobie ...
Dzieki Radix i Arti bo naprawde mi pomagacie oops

A jakies specjalne cwiczenia na ta bryle ? Co mam dokladnie robic ? :D

Arti 
User

Wysłany: 2009-08-19, 13:14   

rysowac z natury i z pamieci.

czyli wez do reki ksiazke poobracaj ja sobei w reku i narysuj ja potem z kilku stron w formie prostej bryly. Potem np narysuj 2ksiazki jedna na drogiej w tym ze jedna lekko przekrecona. I uloz taki stosik. Do tego dorysuj jakies jablko ale zarysowujac "kule" a nie okrag itd. \
Kazdy przedmiot rozbijaj na poszczegolne bryly proste. czyli dlugopis to np. stozejk i walec.
Zarysuj najpierw te dwie bryly a potem dopisuj kolejne - i detal.
obserwoj konstrukcje elementow. Tyle jesli chodzi o rysunek linearny.

Radix 
User

Wysłany: 2009-08-19, 14:17   

Pamietaj tez, ze przedmioty nie wisza w powietrzu, tylko na czyms stoja. O tym pamietaj zwlaszcza przy modelce/modelu. Drugi rysunek jest typowo z wyobrazni pod napisany temat. Tam tez pamietaj o cieniu rzucanym przez przedmioty.

crystaL 
User

Wysłany: 2009-08-20, 19:36   

takie rzeczy mam rysowac czy nawet ich
nie cieniowac ? 15 minut z wyobrazni - tylko potem ustawilem dwie ksiazki, poswiecilem lampka i patrzylem jak cien pada xD

Radix 
User

Wysłany: 2009-08-21, 07:59   

Strasznie plasko to wyszlo. Wszystko dziergasz jedna krecha - nie ma zroznicowania grubosci. Jak walorem chcesz tak jechac, to nie zaznaczaj Az tak mocno tych konturow, bo uzyskasz odwrotny efekt, od zamierzonego. Na poczatek same bryly zaznaczaj. Czyli szesciany, walce, prostopadlosciany, blablabla. Jak fajnie Ci beda wychodzily, to zaznacz sobie jeden kierunek padania swiatla i pocieniuj to, co Twoim zdaniem nie jest oswietlone. Tylko pamietaj, ze cien tez ma kilka tonow, a nie ze jebniesz wszystko tym samym, bo znowu wyjdzie plasko. Obecnie rysunek z wyobrazni tylko do tego stopnia rob. Reszte tylko z natury (ew. zdjec, jak nie masz z czego). Daj sobie jeszcze troszke spokoj z tym zapamietywaniem. Bardziej mysl podczas odwzorowywania. Jak w miare zlapiesz ocb., to przerzuc sie na to patrzenie, zapamietanie i pozniejsze rysowanie z glowy. Takie jest moje zdanie, ale przeciez ja sie nie znam...

crystaL 
User

Wysłany: 2009-08-23, 17:36   

...

Arti 
User

Wysłany: 2009-08-24, 11:47   

Brakuje bryly, troche za bardzo na wyczucie pojechales. W sumie to abstrakcja fantastyczna ale mozna bylo to oprzec o warsztat. Szczegolnie te male postacie wokol.

Poprzedni szkic bardzo fajny, i wcale nie uwazam ze jest plaski. Widze ze zaczynasz rozumiec to co rysujesz. Dajesz dalej, i do przodu ;)

Pobazgrol troche, bedziesz mial pewniejsza kreske.

crystaL 
User

Wysłany: 2009-09-06, 19:21   

bo ja lubie rysowac portrety :D

Odpowiedz do tematu