niezle jak na pierwszy rysunek, no ale tez brakuje cieniowania przez co obrazek jest strasznie plaski. Niedlugo pewnie zrobie tutka pokazujacego jak cieniowac i dobierac kolory
Plaski, jak juz Ozon powiedzial. Zwlaszcza to widac na tych patykach, czy czyms Rameczka jeszcze ramka lezy, jak juz tez sylwu$ napisala No i to cieniowanie wspomniane przez Ozona. Nic do dodania chyba nie ma, ewentualnie kontury czlowieczka - powinno ich nie byc
wydaje mi sie ze przydalo by ci sie jakies cwiczenie z bryly np. martwa natura. Sprobuj porysowac jakies bryly, kule, szesciany itp.
Dotego zabardzo dbasz o krawedzie na brzegu obiektu, ale miedzy jego elementami sa one natomiast rozmyte (widac to szczegolnie na tym 1 gdzie miedzy pagorkami nie widac zadnego odstepu, natomiast krawedz miedzy ziemia a niebem jest bardzo ostra, w drzewie jest to samo) nie korzystaj w ogole z softbrushy, lagodne przejscia barw rob za pomoca niskiego krycia (20-50%)
Podsumuje to co napisali wyzej.
Za wysoko mierzysz. Nie rysuj od razu krajobrazow, tylko zacznij od martwej natury.
Potem pobaw sie anatomia czlowieka.
W Rysowaniu, Malowaniu bardzo wazne sa prawa fizyki np. cienie, swiatlo .
Gdy dodasz prawa fizyki Twoje prace od razu zdobeda realizm (3D)
Po przestudiowaniu tych wszystkich praw fizyki itp. zacznij jeszcze raz z krajobrazami
Mam nadzieje ze nie zgasilem Twojego entuzjazmu, bo sam niezbyt sie znam na DP
Po martwej naturze anatomia czlowieka? To chyba zbyt trudne bedzie... Tam trzeba bardzo dbac o szczegoly i poczytac troche ksiazek\artykulow o anatomii, bo inaczej bedzie ciezko (przyklad Ozona - naczytal sie wszystkiego i teraz dobra anatomie rysuje ). Co do pierwszego rysunku - brakuje kontrastu miedzy pagorkami, nie widac tez zbytnio, jakby te pagorki mialy wygladac jak pagorki , czyli nie ma tego spadku wysokosci ;] Co do drzewa - gdzie reszta ziemi?... Samo drzewo jest oK, tylko reszta jakas taka mizerna
niko278 praca tabletem to bardzo fajna sprawa.
Twoje obrazki sa wporzadku.. ale wala sie podstawy. Wyczucie bryly, swiatlocien, kompozycja. Nie mowiac juz o tym zeby stworzyc cdzielo ciekawym dla obserwatora.
Nie odbierz mnie zle, ale po co rwac sie na gleboka wode jesli sie nie umie dobrze pywac.
Proponuje rysowac w black and white. O ile sie nie myle w ph-shopie jest taka opcja zamieniania czarno-bialego obrazka w kolor. Podgladajac prace ozonexa wiem ze i on tak robil z poczatku. Dzieki temu mozesz komponowac bryly i cienie bazujac tylko na odcieniach szarosci.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum