Poprzedni temat «» Następny temat
ja i tablet... ;D
Autor Wiadomość
niko278 
User

Wysłany: 2008-07-07, 22:28   ja i tablet... ;D

Moj pierwszy obrazek tabletem:

ozonex 
User

Wysłany: 2008-07-08, 09:47   

niezle jak na pierwszy rysunek, no ale tez brakuje cieniowania przez co obrazek jest strasznie plaski. Niedlugo pewnie zrobie tutka pokazujacego jak cieniowac i dobierac kolory :P

sylwu$ 
J.Administrator

Wysłany: 2008-07-08, 09:51   

Ta ramke wywal.

kolas 
User

Wysłany: 2008-07-08, 11:33   

Plaski, jak juz Ozon powiedzial. Zwlaszcza to widac na tych patykach, czy czyms ;) Rameczka jeszcze ramka lezy, jak juz tez sylwu$ napisala :) No i to cieniowanie wspomniane przez Ozona. Nic do dodania chyba nie ma, ewentualnie kontury czlowieczka - powinno ich nie byc :D

niko278 
User

Wysłany: 2008-12-03, 22:01   

Po dlugim czasie takie dwie pracki:

Fuji 
Administrator

Wysłany: 2008-12-04, 14:13   

Drzewo lepsze. Proponuje cwiczyc na pracach tego typu.
Ten pierwszy rysunek to stanowczo cie przerosl.

ozonex 
User

Wysłany: 2008-12-04, 17:01   

wydaje mi sie ze przydalo by ci sie jakies cwiczenie z bryly np. martwa natura. Sprobuj porysowac jakies bryly, kule, szesciany itp.
Dotego zabardzo dbasz o krawedzie na brzegu obiektu, ale miedzy jego elementami sa one natomiast rozmyte (widac to szczegolnie na tym 1 gdzie miedzy pagorkami nie widac zadnego odstepu, natomiast krawedz miedzy ziemia a niebem jest bardzo ostra, w drzewie jest to samo) nie korzystaj w ogole z softbrushy, lagodne przejscia barw rob za pomoca niskiego krycia (20-50%)

zapraszam tez do przeczytania tego tutoriala:
http://www.max3d.pl/tutorial.php?id=97

oraz do probowania wlasnych sil w Tygodniowym rysunku bo naprawde warto (mozna sie wiele nauczyc jak sie probuje swoich sil w trudnych tematach)

Kazu 
Moderator

Wysłany: 2008-12-04, 17:20   

Podsumuje to co napisali wyzej.
Za wysoko mierzysz. Nie rysuj od razu krajobrazow, tylko zacznij od martwej natury.
Potem pobaw sie anatomia czlowieka.
W Rysowaniu, Malowaniu bardzo wazne sa prawa fizyki np. cienie, swiatlo .
Gdy dodasz prawa fizyki Twoje prace od razu zdobeda realizm (3D)
Po przestudiowaniu tych wszystkich praw fizyki itp. zacznij jeszcze raz z krajobrazami ;)

Mam nadzieje ze nie zgasilem Twojego entuzjazmu, bo sam niezbyt sie znam na DP :D

pzdr KZ ;)

kolas 
User

Wysłany: 2008-12-07, 15:55   

Po martwej naturze anatomia czlowieka? To chyba zbyt trudne bedzie... Tam trzeba bardzo dbac o szczegoly i poczytac troche ksiazek\artykulow o anatomii, bo inaczej bedzie ciezko (przyklad Ozona - naczytal sie wszystkiego i teraz dobra anatomie rysuje :P ). Co do pierwszego rysunku - brakuje kontrastu miedzy pagorkami, nie widac tez zbytnio, jakby te pagorki mialy wygladac jak pagorki D: , czyli nie ma tego spadku wysokosci ;] Co do drzewa - gdzie reszta ziemi?... Samo drzewo jest oK, tylko reszta jakas taka mizerna :D

Arti 
User

Wysłany: 2008-12-13, 18:19   

niko278 praca tabletem to bardzo fajna sprawa.
Twoje obrazki sa wporzadku.. ale wala sie podstawy. Wyczucie bryly, swiatlocien, kompozycja. Nie mowiac juz o tym zeby stworzyc cdzielo ciekawym dla obserwatora.

Nie odbierz mnie zle, ale po co rwac sie na gleboka wode jesli sie nie umie dobrze pywac.
Proponuje rysowac w black and white. O ile sie nie myle w ph-shopie jest taka opcja zamieniania czarno-bialego obrazka w kolor. Podgladajac prace ozonexa wiem ze i on tak robil z poczatku. Dzieki temu mozesz komponowac bryly i cienie bazujac tylko na odcieniach szarosci.

pomysl o tym. pozdrawiam ;)

Odpowiedz do tematu