Witam.
Gdy kupilem tablet postanowilem cos narysowac, padlo na Tarje Turunen.
Wlosy niestety zrobione na odwal, ale zamierzam je poprawic za jakis czas, teraz chce sie zajac innym rysunkiem.
Usta rowniez nie za bardzo mi sie podobaja, poprawi sie razem z wlosami.
rysowales wczesniej olowkiem? bo widac ze jakies pojecie o bryle itp. masz, widac tez ze musiales sie tym wczesniej interesowac sporo.
Jednak co mi sie nie podoba. Strasznie ostro trzymasz sie krawedzi, z tego co widac nie przygotowujesz szybkiego speeda jako tlo do rysunku, tylko od razu lecisz w detal. Niby daje to czystosc, ale tracisz czesc detalu ktory na poczatku bylo latwo zrobic i nie mozesz tez experymentowac z oswietleniem, kolorami, detalami bryla, jak i z kompozycja.
Dlatego proponuje abys moze na poczatek cwiczyl speedpaint? Wszystkie najlepsze obrazy, te superdetaliczne, powstaja wlasnie od takiego speeda. To doskonala baza na rysunek.
Malo tego, speed pozwala zachowac spojnosc obrazka, a sam zobacz ze u ciebie glowa odcina sie od wlosow, jest jak 2 obrazki naklejone na siebie.
Zreszta w DP jest taka zasada - "od ogolu, do szczegolu" i od "czarnego do jasnego"
Co do drugiej zasady to tego sie nie zastosowales. Najlepszym przykladem sa wlosy. Zamiast najpierw dac najciemniejsza ich barwe, od razu poleciales srednim kolorem, gdzieniegdzie troche jasniejszego dodales, ale brakuje tego tla, tych miejsc gdzie swiatlo nie dociera.
witam kucici. Ciesze sie ze zawitales do tego dzialu bo tu zawsze moge cos napisac.
ozon napisal sporo dobrego. najwiekszy blad jest w tym ze jesli uznac to z skonczona prace to wiele elementow nie trzyma sie kupy. Wiadomo ze mazales z fotografii (nie mowie ze to zle) i tu widac dokladne odrysowanie poszczegolnych elementow. -- w tym naprawde swietny detal ktorego mozna pozazdroscic. zeby praca byla spojna nalezy pracowac bardziej nad caloscia, czyli to co pisal ozon.
nie zgodze sie jednak z twierdzeniem ze w dp maluje sie plamami od ciemnych rozjasniajac... bo czy mozna mowic o jakichkolwiej zasadachtworzenia w sztuce? Da vinci np malowal w 1 warstwie caly szkielet, a potem miesnie itd, (co widac na przeswietleniach rengenowskich jego arcydziel), - jedni najpierw szkicuja, inni maluja odrazu. jedni waloruja w skali szarosci a potem nadaja kolor (co ciekawe farbami olejnymi tez da sie w ten sposob malowac i dawnij sporo mistrzow tak robilo) Czasem na ciemnym tle innym razem na jasnym, w zaleznosci od tego jaki efekt chce sie uzyskac. zastanawiajac sie dalej ciekawe jak tworzyl swoje obrazy Picasso?
wracajac do twojej tworczosci- Kucici na dviancie pisales/as ze to twoj pierwszy tablet. Chetnie zobaczylbym jakies inne twoje szkice, bo z tego co widze wrsztat rysunkowy masz dosc wysoki.
znaczy ja to sprostuje, nie chodzilo mi tutaj o technyke malunku, tylko o sposob cieniowania. Niby w DP mozna tez w druga strone to robic (od bialego do ciemnego) ale to jest, przynajmniej dla mnie, bardzo niewygodne i malo intuicyjne no i malo kto tak cieniuje.
I rownierz bardzo chetnie zobaczyl bym twoje rysunki kucici, bo widac ze potrafisz, a ten dzial obowiazuje tez prace tradycyjne.
Owszem, rysowalem na papierze - pokemony, dobre kilka lat temu
Oczywiscie Tarja byla rysowana z podkladem.
Jak juz wczesniej pisalem, mam zamiar poprawic co nieco (glownie wlosy), ale na razie dam sobie spokoj z ta praca.
Speed Painting jakos nie jest moja mocna strona, nabiore wprawy to moze tym pobawie.
Pozdr.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum