Witam.
Gdy kupiłem tablet postanowiłem coś narysować, padło na Tarje Turunen.
Włosy niestety zrobione na odwal, ale zamierzam je poprawić za jakiś czas, teraz chce się zająć innym rysunkiem.
Usta również nie za bardzo mi się podobają, poprawi się razem z włosami.
rysowałeś wcześniej ołówkiem? bo widać że jakieś pojęcie o bryle itp. masz, widać też że musiałeś się tym wcześniej interesować sporo.
Jednak co mi się nie podoba. Strasznie ostro trzymasz się krawędzi, z tego co widać nie przygotowujesz szybkiego speeda jako tło do rysunku, tylko od razu lecisz w detal. Niby daje to czystość, ale tracisz część detalu który na początku było łatwo zrobić i nie możesz też experymentować z oświetleniem, kolorami, detalami bryłą, jak i z kompozycją.
Dlatego proponuje abyś może na początek ćwiczył speedpaint? Wszystkie najlepsze obrazy, te superdetaliczne, powstają właśnie od takiego speeda. To doskonała baza na rysunek.
Mało tego, speed pozwala zachować spójność obrazka, a sam zobacz że u ciebie głowa odcina się od włosów, jest jak 2 obrazki naklejone na siebie.
Zresztą w DP jest taka zasada - "od ogółu, do szczegółu" i od "czarnego do jasnego"
Co do drugiej zasady to tego sie nie zastosowałeś. Najlepszym przykładem są włosy. Zamiast najpierw dać najciemniejszą ich barwe, od razu poleciałeś średnim kolorem, gdzieniegdzie trochę jaśniejszego dodałeś, ale brakuje tego tła, tych miejsc gdzie światło nie dociera.
ozon napisał sporo dobrego. największy błąd jest w tym że jeśli uznać to z skończoną pracę to wiele elementów nie trzyma się kupy. Wiadomo że mazałeś z fotografii (nie mówie że to źle) i tu widać dokładne odrysowanie poszczególnych elementów. -- w tym naprawdę świetny detal którego można pozazdrościć. Żeby praca była spójna nalęży pracować bardziej nad całością, czyli to co pisał ozon.
nie zgodze się jednak z twierdzeniem że w dp maluje się plamami od ciemnych rozjaśniając... bo czy można mówić o jakichkolwiej zasadachtworzenia w sztuce? Da vinci np malował w 1 warstwie cały szkielet, a potem mięśnie itd, (co widac na prześwietleniach rengenowskich jego arcydzieł), - jedni najpierw szkicują, inni malują odrazu. jedni walorują w skali szarości a potem nadają kolor (co ciekawe farbami olejnymi też da się w ten sposób malować i dawnij sporo mistrzów tak robiło) Czasem na ciemnym tle innym razem na jasnym, w zależności od tego jaki efekt chce się uzyskać. zastanawiając się dalej ciekawe jak tworzył swoje obrazy Picasso?
wracając do twojej twórczości- Kucici na dviancie pisałeś/aś że to twój pierwszy tablet. Chętnie zobaczyłbym jakieś inne twoje szkice, bo z tego co widze wrsztat rysunkowy masz dość wysoki.
znaczy ja to sprostuje, nie chodziło mi tutaj o technyke malunku, tylko o sposób cieniowania. Niby w DP mozna też w drugą strone to robić (od białego do ciemnego) ale to jest, przynajmniej dla mnie, bardzo niewygodne i mało intuicyjne no i mało kto tak cieniuje.
I równierz bardzo chętnie zobaczył bym twoje rysunki kucici, bo widać że potrafisz, a ten dział obowiązuje też prace tradycyjne.
Jak już wcześniej pisałem, mam zamiar poprawić co nieco (głównie włosy), ale na razie dam sobie spokój z tą pracą.
Speed Painting jakoś nie jest moja mocna stroną, nabiorę wprawy to może tym pobawię.
Pozdr.
Niech ktoś zawoła, że broda hańbą jest
A hańbą dla mnie będzie, go o głowę nie skrócić
Niech ktoś zwątpi w prawość mych braci,
Niech bogom swym dziękuje, jeśli kalectwem go tylko oszpecę,
Bo wstydem jest nie szanować
Tego co dla innych święte.
Słabością jest duma, jeśli
Honorem i szacunkiem w ryzach nie trzymana.
Rozważania tego, co mianem zabójcy okrzyknięty,
Który czuje, a los dla niego jedyny...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum