Ile razy mamy ci powtarzac ze czcionka ma byc na NONE?! Ty myslisz ze w HTML'u, PHP czy CSS'ie wygladzisz czcionke?! I nie masz innego hostingu niz IS? Chociazby iv... I ja tam nie widze menu. Widze tylko przedluzone logo.
Szaro-bury layout biznesowy? Widzialem chyba tylko jeden taki w zyciu - mowie o tych wygladajacych profesjonalnie. Prawda jest taka, ze szaro-bura firme ominalbym z daleka. To jedna z najtrudniejszych dziedzin w webdesignie i nie wiem dlaczego wybierasz ja na poczatek. Firmowy layout musi byc zywy, kreatywny, z polotem. Kiedy klient wchodzi na taka strone, musi byc cos, co przyciagnie jego uwage. Od razu, na pierwszy rzut oka. Ten design jest po prostu nieodpowiedni dla tematyki. Nadawalby sie bardziej na bloga.
Logo na moje oko to typowy shape, ale rozumiem, ze to tylko w celach edukacyjnych, wiec nie bede sie czepial jego "nie-wektorowosci". Postaram sie jednak przekazac Ci uwage praktyczna. Mianowicie - wymysliles sobie, ze gorne menu i stopke umiescisz na tzw. "potarganym papierze". No i ok. Tylko, ze zupelnie nie myslisz o tym, jak to zakodowac. Layout powinno sie projektowac na duzych szerokosciach. Absolutne minimum to 1280px. Robi sie tak dlatego, ze ludzie uzywaja roznych monitorow. Sama strona powinna miec szerokosc mniejsza niz 1024px - tak aby nie pojawialy sie poziome paski przewijania w systemach z najczesciej stosowana obecnie rozdzielczoscia. Pozostaly obszar na layoucie wykorzystujesz na tlo. Wbrew pozorom to bardzo istotne w profesjonalnych projektach. Trudno Ci bedzie sprawic, by Twoj "potargany papier" ladnie zgral sie z tlem, jakiekolwiek ono nie bedzie (bo na projekcie, ktory przedstawiles, nie ma czegos takiego) - wlasnie dlatego, ze tworzysz layout w za malej rozdzielczosci.
Popatrz jak to jest zrobione na innych stronach, np. tutaj:
http://www.tutorial9.net/
Obrazek tla ma 1827px szerokosci, a pomimo tego w rozdzielczosci 1024*768 nic sie nie rozjezdza. To sila css'a Dlatego tez - powtorze raz jeszcze swoja mantre - jesli chcesz projektowac strony www, koniecznie musisz nauczyc sie programowania w html z uzyciem css. To absolutna podstawa w tej branzy.
Layout powinno sie projektowac na duzych szerokosciach. Absolutne minimum to 1280px. Robi sie tak dlatego, ze ludzie uzywaja roznych monitorow. Sama strona powinna miec szerokosc mniejsza niz 1024px -
Layout powinno sie projektowac na duzych szerokosciach. Absolutne minimum to 1280px. Robi sie tak dlatego, ze ludzie uzywaja roznych monitorow. Sama strona powinna miec szerokosc mniejsza niz 1024px
To jest Layout przykladowy. Ok wezme to pod uwage.
Logo tej firmy sam robilem wiec sie nie czepiaj, zwykle
Masz racje co do czcionki nie przestrzegam tego - musze zaczac
A co do html i css nie znam ich ale zaczalem sie ich uczyc takze po jakims czasie bedzie OK
tak jak juz wczesniej bylo napisane typografia lezy... choc sam pomysl nie najgorszy jednak jeszcze na napise w stopce sa "brudy" nie jest zle ale zawsze moze byc lepiej )
Absolutne minimum to 1280px. Robi sie tak dlatego, ze ludzie uzywaja roznych monitorow. Sama strona powinna miec szerokosc mniejsza niz 1024px - tak aby nie pojawialy sie poziome paski przewijania w systemach z najczesciej stosowana obecnie rozdzielczoscia. Pozostaly obszar na layoucie wykorzystujesz na tlo.
to o co chodzi z tym 1280px? bo ja zrozumialem tak ze absolutne minimum szerokosci laya to 1280px, a troche dalej piszesz ze nie wieksza szerokosc niz 1024px. wiec sie pogubilem. jak zrobi szerokosc 1280px to wlasnie wtedy ci z rozdzialka z 1024px beda mieli ten pasek przewijania na dole.
audia4, mnie ubiegl Dokladnie o to chodzi, by w projekcie zawrzec tez tlo. Te ~280px w lay'u powinno byc wlasnie na nie przeznaczone. Sam main content wraz z oprawa powinien byc jednak mniejszy niz 1024px, by uniknac suwakow - patrz podany przeze mnie wyzej przyklad
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum